08-01-2018

Het ligt aan je darmen #1 Autisme kan daar beginnen…

Autisme hoeft niet aan de hersenen te liggen: je kunt de aandoening tegengaan en zelfs verbeteren door aandacht aan de darmen te besteden. Dat is de conclusie van een groot literatuuronderzoek.

Autismespectrumstoornis (ASS) begint vaak als de darmen schade oplopen – door gifstoffen of antibiotica – waardoor het evenwicht tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën verstoord raakt. Door dit verstoorde evenwicht laat de darmwand meer door dan de bedoeling is, waardoor gifstoffen en zelfs onverteerde voedselresten het bloed en uiteindelijk de hersenen kunnen bereiken.

Omgevingsfactoren

Er zijn allerlei omgevingsfactoren die de darmen kunnen beschadigen, van antibiotica tot de gezondheid van de moeder en de periode waarin een kind borstvoeding krijgt. Dat zegt Qinrui Li van de Universiteit van Peking, die met zijn onderzoeksteam 150 artikelen over dit onderwerp analyseerde.

De conclusie wordt bevestigd door het feit dat veel autistische kinderen last hebben van darmproblemen, zoals diarree, obstipatie of winderigheid.

Maar de oorzaak is meteen ook de sleutel tot een oplossing, aldus Li. Herstel van het darmmicrobioom draagt aanzienlijk bij aan de vermindering van autisme: het gebruik van pro- en prebiotica, of de overstap op een gluten- en caseïnevrij dieet had een positieve invloed op de symptomen. Deze veranderingen in de voeding verbeterden het sociale gedrag, verminderden herhaalgedrag en versterkten de sociale interactie.
Li omschrijft deze bevindingen als een ‘doorbraak’ in de behandeling van autisme.

Bron: Front Cell Neurosci, 2017; 11: 120
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws