19-08-2021

Wandelen na een beroerte loont

Wandel na een beroerte drie of vier uur per week. Hiermee verminder je wellicht het risico op overlijden. Dit blijkt uit een nieuwe studie uitgevoerd door de Universiteit van Calgary uit Canada.

Het risico op een slechte afloop na een beroerte, blijkt redelijk gemakkelijk te verlagen. Wekelijks minstens drie of vier uur doet het werk al voor je. Overigens gaat het niet alleen om wandelen. Besteed evenveel uren aan tuinieren of stap twee uur per week op de fiets en hetzelfde resultaat wordt bereikt.

Onderzoekers uit Canada verrichtten het onderzoek onder 895 mensen die een beroerte hadden gehad met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar en 97.805 mensen met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar die een beroerte nog bespaard was gebleven. Elke deelnemer werd wekelijks gevraagd een vragenlijst in te vullen over activiteiten, zoals wandelen, hardlopen, tuinieren, krachttraining, fietsen en zwemmen.

In de 4,5 jaar die volgden, stierf 25 procent, door welke oorzaak dan ook, van de groep die een beroerte had gehad. Van de groep deelnemers waarvoor dit niet gold, stierf 6 procent.
Kijkend naar de groep mensen met beroerte stierf 15 procent van de mensen die wandelden of de andere genoemde activiteiten uitvoerden. In de groep die niet trainde, stierf 33 procent.

Volgens de onderzoekers suggereert dit dat een minimale hoeveelheid lichaamsbeweging de sterfte na een beroerte kan verminderen. Dit zou, volgens het onderzoeksteam, vooral gelden voor de leeftijdsgroep onder de 75 jaar. Bij deze groep was de daling in het sterftecijfer het grootst. De groep van 75-minners die zich wekelijks hielden aan de minimale lichaamsbeweging had ongeveer 80 procent minder kans op overlijden. Onder de groep mensen ouder dan 75 jaar was dit 32 procent.

Een kleine slag om de arm moet nog wel worden gehouden; het is volgens de onderzoekers namelijk niet met zekerheid vast te stellen of iedere deelnemer de lichaamsbeweging volledig nauwkeurig rapporteerde.

Bron: Neurology Aug 2021

Uit dezelfde categorie

2.500 stappen per dag, maar liever 10.000

Veel mensen zetten dagelijks 10.000 stappen om gezond te blijven. Deze stappennorm raakte ingeburgerd omdat de Japanse naam van de eerste commerciële stappenteller letterlijk ‘tienduizendstappenteller’ betekent. Deze norm is echter niet wetenschappelijk onderbouwd....

Gezondheidsvoordelen van de E-bike

Waarschijnlijk wist je al dat fietsen gezond is, maar hoe zit dat met een elektrisch fiets? Haal je daar dezelfde gezondheidsvoordelen uit? Dankzij de technische ontwikkeling en komst van verschillende typen E-bikes is de populariteit de afgelopen twintig jaar...

Immuunsysteem een boost door beweging

Kan je gezondheid wel een zetje gebruiken? Wellicht is het dan handig naar je slaap- en bewegingspatroon te kijken, aldus onderzoekers van de faculteit Gezondheidswetenschappen en Sport aan de Universiteit van Stirland in Engeland. [1] De onderzoekers bekeken de...

Het laatste nieuws