Kan je gezondheid wel een zetje gebruiken? Wellicht is het dan handig naar je slaap- en bewegingspatroon te kijken, aldus onderzoekers van de faculteit Gezondheidswetenschappen en Sport aan de Universiteit van Stirland in Engeland. [1]
De onderzoekers bekeken de invloed van slaap en beweging op de antistoffen in lichaam. Daarbij keken ze specifiek naar antistoffen die door het immuunsysteem worden aangemaakt tegen infectieziekten als pneumokokken en meningokokken. Uitkomsten van eerdere onderzoeken naar de reactie van het immuunsysteem op infectieziekten en vaccinaties deed de wetenschappers vermoeden dat deze door verschillende factoren worden beïnvloed.
Voor het onderzoek analyseerden de onderzoekers de bloedmonsters van 104 deelnemers boven de 65 jaar. Ook vulden de deelnemers bij aanvang van het onderzoek, één maand na het onderzoek en twaalf maanden na het onderzoek een vragenlijst in, met vragen over slaap en beweging. Uit de analyse van de bloedmonsters en de vragenlijsten bleek dat deelnemers met beter slaap- en bewegingsgedrag meer antistoffen in het lichaam hadden. Wanneer deelnemers een maand lang fysiek actiever waren, verdubbelde het aantal antistoffen zelfs al. De slaapduur had geen invloed op het aantal antistoffen in het lichaam, maar de kwaliteit wel. Mensen die ‘s nachts slecht slapen of een onderliggende aandoening hebben, zijn geneigd om langer te slapen. Dit vormt mogelijk een verklaring voor waarom slaapduur geen invloed had.
Kortom, het loont om meer te bewegen. Een goede nachtrust kan zeker ook bijdragen, maar het onderzoek toonde dit verband minder stellig aan.
Bron:
1 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666354623000753?via%3Dihub#bib31