14-04-2019

Probiotica tegen hooikoorts

Het hooikoortsseizoen is weer in volle gang. Probiotica kunnen mogelijk helpen om de kwaliteit van leven te verhogen en hooikoortsklachten te verminderen.

In Nederland hebben ongeveer 4 miljoen mensen last van een pollenallergie. Een onnodig sterke reactie van het immuunsysteem op pollen zorgt voor de klassieke hooikoorts symptomen zoals niezen, tranende ogen, een loopneus en een jeukend gevoel in de neus of keel.
Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen om hooikoortsklachten te verminderen. Allereerst is het noodzakelijk om blootstelling aan pollen zo veel mogelijk te voorkomen. Daarnaast kan het gebruik van het kruid scutellaria (glidkruid) helpen om het de afweerreactie te dempen, waardoor hooikoortsklachten afnemen.

Het immuunsysteem beïnvloeden

Omdat het immuunsysteem een hoofdrol speelt bij hooikoorts en de slijmvliezen van de luchtwegen in verbinding staan met de slijmvliezen in de darmen, zijn wetenschappers erg geïnteresseerd in het gebruik van probiotica bij hooikoorts.

Een specifieke combinatie van bacteriestammen werd onderzocht bij 40 deelnemers met hooikoorts. Zij kregen gedurende 8 weken de probiotica toegediend. Na 4 en na 8 weken werd gekeken naar de ernst van de hooikoortsklachten en de kwaliteit van leven van de deelnemers. 25 deelnemers ondervonden een klinisch significant effect van de probiotica op hun hooikoortsklachten. Deelnemers hadden minder last van irritatie van de slijmvliezen en luchtwegen en ze konden minder reguliere hooikoortsmedicijnen gebruiken. Deze medicijnen veroorzaken als bijwerking sufheid, waardoor een verminderd gebruik van deze middelen tevens zorgde voor een verbeterde kwaliteit van leven.

Het gebruik van probiotica lijkt daarmee een interessant alternatief om hooikoorts onder controle te krijgen. Temeer omdat het supplement bij de deelnemers geen bijwerkingen veroorzaakte.
Een nadeel van het gebruik van natuurlijke middelen is dat deze het grootste effect hebben als het gebruik vóór het hooikoortsseizoen gestart wordt. Men moet daarom weten welke planten de hooikoortsklachten veroorzaken, zodat op tijd begonnen kan worden met de therapie.

Bron: J Altern Complement Med. 2018 Aug;24(8):833-840.

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws