Weg met je allergie!

Bij een allergie is je immuunsysteem de weg kwijt. Gelukkig zijn er natuurlijke oplossingen om dat te verhelpen. Celeste McGovern ging op onderzoek uit.

Ken je dat? Je krijgt uitslag als je iets eet wat jij wel lekker vindt, maar je immuunsysteem niet. Bijvoorbeeld aardbeien, pinda’ s of ananas. Of alles staat in bloei en jij loopt te piepen en niesen, en je hebt een loopneus. Je wilt het liefst terug naar bed, omdat je immuunsysteem te sterk op pollen reageert, waardoor je het gevoel hebt dat je verkouden bent. Of misschien heb je wel het hele jaar door last van huisstofmijt of de huidschilfers van katten.

Join the club! Allergische aandoeningen zoals voedselallergieën, huidallergieën (eczeem) en luchtwegallergieën (hooi-koorts) behoren tot de meestvoorkomende medische aandoeningen in Europa en de VS. Maar liefst 150 miljoen Europeanen en meer dan 50 miljoen Amerikanen hebben een chronische allergie. En 1 op de 5 daarvan leeft in voortdurende angst voor een astma-aanval of levensbedreigende allergische reactie.1

Allergie-epidemie

Vooral kinderen zijn vatbaar voor allergieën. Maar voedselallergieën komen ook steeds vaker bij volwassenen voor, volgens een literatuuroverzicht uit 2020. ‘Het is zorgwekkend dat recente gegevens uitwijzen dat voedselallergieën onder de volwassen bevolking meer voorkomen dan eerder aangenomen, doordat veel gemelde gevallen van allergieën pas op volwassen leeftijd beginnen’, concluderen de onderzoekers.2

Ook de huidallergie eczeem is in opmars. Onderzoekers ontdekten dat de aandoening in de afgelopen 30 jaar wereldwijd is toegenomen, zozeer dat het nu een van de meestvoorkomende chronische ziekten is, die ongeveer een vijfde van de bevolking in ontwikkelde landen treft.

Onder kinderen heeft 15 tot 30 procent een huidallergie. Bij volwassenen lopen de schattingen uiteen van 0,3 tot 14,3 procent, waarbij de meeste meldingen ergens tussen de 1 en 3 procent liggen.3

Pillen en zalfjes

De standaard reactie van reguliere artsen op deze allergieën is om vooral recepten voor te schrijven: crèmes met corticosteroïden, antihistaminica, inhalators, enzovoorts.

Antihistaminica voor luchtweg-allergieën worden verdeeld in eerste en tweede generatie antihistaminica. Tot de eerste generatie antihistaminica behoren bijvoorbeeld promethazine en hydroxyzine. Op het etiket van die middelen staat een waarschuwing: ‘Dit middel kan invloed hebben op de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen’.

De eerste generatie antihistaminica dringen namelijk door in het centrale zenuwstelsel. Een paar bijwerkingen die veel voorkomen, zijn slaperigheid, droge mond, vermoeidheid, verwardheid en wazig zien.

Maar nog erger: uit een onderzoek van de Universiteit van Washington uit 2019 bleek dat mensen die deze medicijnen langdurig gebruiken meer kans hebben op de diagnose dementie dan degenen die ze niet gebruiken. Hoe meer antihistaminica van de eerste generatie en andere anti-cholinerge geneesmiddelen de deelnemers aan de studie gebruikten, hoe groter het risico op dementie. Mensen die drie jaar of langer een anticholinergicum (waartoe deze antihistaminica behoren) gebruikten, hadden 54 procent meer risico op dementie dan degenen die dezelfde dosis minder dan drie maanden gebruikten.4

Antihistaminica van de tweede generatie (soms ook niet-sederende antihistaminica genoemd), zoals cetirizine, levocetirizine, fexofenadine en loratadine, richten zich op hetzelfde histamineproductiesysteem dat allergiesymptomen veroorzaakt. Maar ze zullen minder snel de bloed-hersenbarrière passeren en hebben dus minder gerapporteerde bijwerkingen.

Toch kan cetirizine bij sommige mensen verwardheid of hyperactiviteit, rusteloosheid, urineretentie en andere bijwerkingen veroorzaken. Bij loratadine komen vaak bijwerkingen voor als hoofdpijn, vermoeidheid, angst, diarree, rode ogen, wazig zien, neusbloedingen en huiduitslag. Geen wonder dat sommige mensen liever hun allergie accepteren dan medicijnen slikken.

Neussprayverslaving/rebound-verstopping

Een ander standaardmiddel bij allergie zijn neussprays die je bij de drogist kunt kopen. Deze sprays geven verlichting bij een verstopte neus, maar slechts tijdelijk. Greg Screws, een omroeper bij WHNT News in Alabama, ontdekte de gevaren van deze neussprays in 2018. Hij had niet door dat hij de spray te lang gebruikte. Als je een spray langdurig (langer dan 1 week) of als je er te veel van gebruikt, raak je eraan verslaafd.

Hij ontwikkelde ‘rebound’-klachten: je krijgt juist weer zwelling van het neusslijmvlies, waardoor je de spray moet blijven gebruiken. Greg had op den duur altijd en overal neusspray bij zich: in zijn auto, zijn zakken, tassen en overal in huis.

Nog geen acht weken nadat hij zijn eerste flesje neusspray had gekocht, kreeg hij een hoge bloeddruk, werd kortademig en had pijn op de borst. Hij belandde in het ziekenhuis met een bloeddruk van 180/110.

Mark Hagood ziet dit vaak gebeuren. Hij is KNO-arts en werd door Greg op tv geïnterviewd om het over deze gevaren te hebben. ‘Ik zie weinig mensen die ervan afkomen zonder systemische corticosteroïden’, zei Hagood. ‘Dus als we ze niets geven om die rebound tegen te gaan, is het echt moeilijk om ervan af te komen.’5

Als je vervolgens een spray met corticosteroïden moet gebruiken om van je verstopte neus af te komen, loop je weer andere risico’s: deze sprays kunnen glaucoom en neuszweertjes veroorzaken, en groeivertraging bij kinderen. Andere, veel voorkomende bijwerkingen zijn een bloedneus, irritatie of droogheid van neus en keel, hoofdpijn, infectie van neus of oog, blauwe plekken, staar en soms benauwdheid of een opgezwollen gezicht, wat duidt op overgevoeligheid voor het medicijn. In Nederland zijn deze neussprays met corticosteroïden alleen op recept verkrijgbaar. Maar in de VS heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration FDA ze in 2013 goedgekeurd voor verkoop zonder recept.6

Voedselallergieën vormen een heel andere categorie. De reguliere geneeskunde adviseert meestal om de voedingsmiddelen waarvoor je allergisch bent gewoon te vermijden en een antihistaminicum te nemen als het misgaat.

Bij ernstige allergische reacties (dat betekent dat je zowel in je lichaam als op je huid een reactie krijgt, dat je het benauwd krijgt of dat je bloeddruk keldert, wat zelfs tot de dood kan leiden) is het van levensbelang om epinefrine-injecties bij je te dragen. De EpiPen is de bekendste daarvan. Alleen al in de VS werden in 2015 ongeveer 3,6 miljoen recepten voor EpiPens uitgeschreven.7

Hygiënehypothese

Al deze behandelingen zijn slecht symptoombestrijders en je pakt de onderliggende oorzaak niet aan: een immuunsysteem dat onschadelijke vreemde deeltjes als een bedreiging beschouwt en daarom te sterk reageert. De allergiesymptomen zijn een neveneffect van de aanval door het immuunsysteem.

Steeds meer studies leggen een verband tussen allergieën en een verstoord microbioom: de aan- of afwezigheid van belangrijke bacteriesoorten en andere microben die een essentieel onderdeel vormen van het immuunsysteem.

De ‘hygiënehypothese’ werd in 1989 voor het eerst beschreven. Uit onderzoek bleek dat bij kinderen met meer oudere broers en zussen minder vaak hooikoorts voorkwam.

‘In de afgelopen eeuw hebben de afnemende gezinsgrootte, verbeteringen in huishoudelijke faciliteiten en hogere normen voor persoonlijke hygiëne de kans op  kruisbesmetting in jonge gezinnen verminderd’, schreef D.P. Strachen, epidemioloog aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Dat kan geleid hebben tot een vaker voorkomende klinische manifestatie van atopische ziekten, die zich eerder voordoet bij rijkere mensen, zoals het geval lijkt te zijn geweest bij hooikoorts.’8 Atopische ziekten zijn allergische aandoeningen zoals hooikoorts, astma, voedselallergie en eczeem.

De hygiënehypothese is in de loop jaren veranderd. Er werden steeds meer omgevingsfactoren bij betrokken, zoals eerdere infecties, huisdieren en roken.9

Antibiotica zijn een duidelijke boosdoener: ze veranderen het immuunsysteem via het microbioom. Ze zijn bedoeld om ziekteverwekkers te doden, maar decimeren ook micro-organismen die niet het doelwit waren (de ‘goede bacteriën’) en in veel landen worden ze te snel voorgeschreven.

In Nederland zijn artsen gelukkig heel terughoudend in het voorschrijven van antibiotica: Nederland staat onder aan de lijst van Europese landen bij het verstrekken van antibiotica.10

Antibioticagebruik wordt ook in verband gebracht met chronische allergische aandoeningen. Uit een studie die de dossiers van bijna 800.000 Amerikaanse kinderen tussen 2001 en 2013 bekeek, bleek dat kinderen die in de eerste zes maanden van hun leven zuurremmers of antibiotica voorgeschreven krijgen, significant meer kans hebben om allergische aandoeningen te ontwikkelen, zoals astma, hooikoorts of een anafylactische reactie.11

Een lekkende darm genezen

Het maakt eigenlijk niet uit wat de onderliggende oorzaken zijn van immuungemedieerde allergische aandoeningen: dat zijn allergieën die door je eigen afweer worden veroorzaakt. De oplossing lijkt te liggen in het genezen van de darm, net als bij veel andere ziekten.

De darmwand is een poortwachter, die ervoor zorgt dat voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen de darm verlaten en in de bloedbaan terechtkomen. De darmwand voorkomt ook dat toxische stoffen, ziekteverwekkers en voedseleiwitten de bloedbaan in kunnen en daar schade aanrichten.

Er worden momenteel vele studies uitgevoerd om te kijken hoe bacteriële producten (endotoxinen) en vreemde eiwitten uit voedsel door de darmwand kunnen lekken en in de bloedbaan komen, waardoor ze het immuunsysteem activeren en chronische ontstekingen veroorzaken.

De sleutel tot het genezen van immuungemedieerde ziekten en allergieën ligt allereerst in de darmen, zegt ook Damien Downing. Hij is voorzitter van de British Society for Ecological Medicine en schreef The vitamin cure for allergies (Basic Health Publications, 2010).

Als je je darmen wilt genezen, moet je natuurlijk beginnen met de voeding veranderen die je darmen moeten verwerken. Downing adviseert om alle ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen te schrappen. Denk aan suikers en granen, vooral tarwe. Tarwe bevat gluten, dat bleek in experimenten de darmwand te beschadigen. En van een tarwe-eiwit genaamd gliadine (een bestanddeel van gluten) is bovendien aangetoond dat het een immuunreactie veroorzaakt.

Een ketogeen dieet is een streng graanvrij dieet, verrijkt met gezonde vetten. Het dieet zorgt ervoor dat het lichaam overschakelt op een vetverbrandingsmodus. Het wordt vaak gebruikt om af te vallen. Maar we ontdekken steeds meer andere therapeutische toepassingen van dit dieet, van het genezen van auto-immuunziekten tot psychische aandoeningen.

Een zuiver ketogeen dieet zorgt ervoor dat bacteriën in het lichaam butyraat en hydroxybutyraat produceren: korteketenvetzuren die de darmcellen voeden, de integriteit van het darmslijmvlies beschermen, de spijsvertering helpen en ontsteking in toom houden.

In een recent artikel wordt uitgelegd dat butyraat een natuurlijk en sterk antibioticum is tegen darminfecties met bacteriën als Acinetobacter baumannii, Escherichia coli en stafylokokken.13

Om butyraat te maken, zetten je darmbacteriën voedingsvezels om die in volkoren en plantaardige voeding zitten. Onder andere leden van de bacteriestam Firmicutes staan erom bekend dat ze butyraat produceren.14

Naast de cruciale rol van voeding kun je ook supplementen en kruiden gebruiken die het microbioom ondersteunen en waarvan bewezen is dat ze helpen tegen tegen allergie.

Supplementen die allergieën remmen

Zinkcarnosine

Downing is heel enthousiast over dit supplement. Een review uit 2020 van studies naar zink-L-carnosine meldde dat het effectief maagzweren en maag-darmschade geneest. Dat komt waarschijnlijk door de sterke ontstekingsremmende en antioxiderende effecten ervan. In Japan is zink-L-carnosine zelfs goedgekeurd voor de behandeling van maagzweren.15

In een gerandomiseerde, gecontroleerde, dubbelblinde studie werden 258 mensen met maagzweren willekeurig toegewezen aan een 18 weken durende kuur van 150 mg zink-L-carnosine per dag, 800 mg cetraxaat (een medicijn om het darmslijmvlies te beschermen) of een van de twee placebo’s.

Na acht weken presteerde de zinkgroep iets beter dan de cetraxaat-groep in een subjectieve meting van symptomen: 75 procent van de mensen in de zinkgroep meldde een duidelijke verbetering, tegen 72 procent van de cetraxaatgroep.

Maar het verschil in volledige genezing, die objectief werd vastgesteld met een endoscopie, was groter: in de zinkgroep was het genezingspercentage na acht weken 60 procent, in de cetraxaatgroep was dat 46 procent.16 Andere studies hebben deze verbeteringen in de genezing en symptomen van het slijmvlies bevestigd bij een veel lagere dosering van 2 maal daags 50 mg.

Fosfatidylcholine

Fosfatidylcholine (kortweg PC) is een weinig bekende maar cruciale voedingsstof, nodig in elke cel. Het is onder andere een bestanddeel van de celmembraan en een bron van choline. Choline is een essentieel onderdeel van de neurotransmitter acetylcholine, die je hersenen nodig heeft om te functioneren. Bovendien helpt PC het darmslijmvlies te herstellen.

In een studie gaven onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis in Heidelberg (Duitsland) 60 patiënten met chronisch actieve, niet-steroïde-afhankelijke colitis ulcerosa (een ziekte die het darmslijmvlies aantast) drie maanden lang dagelijks een PC-supplement of een placebo. In die periode bereikten 16 mensen in de PC-groep (53 procent) een klinische remissie, vergeleken met slechts 3 (10 procent) in de placebogroep. Ook de activiteit van de colitis werd gemeten: die verbeterde met gemiddeld 70 procent in de PC-groep, in de placebogroep was geen verandering te zien.17

In een gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd onderzoek met 156 patiënten met colitis ulcerosa meldden degenen die dagelijks 3,2 gram van een PC-complex met langzame afgifte kregen een verbetering in symptomen met gemiddeld 50 procent, en er was een remissiepercentage van 31 procent na 12 weken.18

Voedingsmiddelen met een hoog PC-gehalte zijn onder meer vis, rundvlees, eieren, gevogelte en noten.

Probiotica

‘Er zijn sterke aanwijzingen dat probiotica helpen om de symptomen van allergische rhinitis te verbeteren’, staat in een overzichtsartikel uit 2021 in het American Journal of Otolaryngology.19

Tientallen studies tonen aan dat verschillende probiotica hyperallergische immuunreacties kunnen afremmen. Zo werden in een gerandomiseerde cross-overstudie 63 kinderen met chronische hooikoorts behandeld met alleen een standaard antihistaminicum (levocetirizine) of dit antihistaminicum in combinatie met het probioticum Lactobacillus johnsonii EM1. De combinatie met het probioticum gaf betere resultaten dan alleen het antihistaminicum. Dat verschil hield minstens drie maanden aan, nadat ze met het probioticum waren gestopt.20

In een andere gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde klinische studie kregen 49 patiënten met chronische hooikoorts ofwel gefermenteerde melk met de Lactobacillus acidophillus-stam L-92, of een placebo zonder probiotica. De Lactobacillus-groep had minder klachten in de neus en ogen, en duidelijk minder zwelling van het neusslijmvlies vergeleken met de controlegroep.21

In een overzicht uit 2021 van de medische literatuur over probiotica en eczeem stond een aantal klinische studies en meta-analyses waarin probioticastammen van Lactobacillus en Bifidobacterium het risico op atopische dermatitis bij zuigelingen en kinderen bleken te verminderen. Een van die studies was een dubbelblind gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek uit 2018 bij 50 kinderen tussen de 4 en 17 jaar oud. In deze studie ontdekten ze dat een mengsel van Bifidobacterium-stammen de ernst van hun eczeem verminderde.22

In een andere recente overzichts-studie, dit keer over de rol van micro-organismen bij voedselallergie, schrijft auteur Cecilia Berin, hoogleraar kindergeneeskunde en leidinggevende bij het Jaffe Food Allergy Institute van de Icahn School of Medicine in New York: ‘Nu in experimenten is aangetoond dat micro-organismen de gevoeligheid voor voedselallergie bepalen, is er veel enthousiasme over de mogelijkheid van medicijnen op basis van micro-organismen.’23

In het Boston Children’s Hospital loopt op dit moment een klinische studie om na te gaan of transplantatie van fecale microbiota (‘poeptransplantatie’) van een gezonde persoon kan helpen tegen pinda-allergie.24

Ook orale probiotica zijn veel-belovend. Australische onderzoekers gaven kinderen met pinda-allergie het probioticum Lactobacillus rhamnosus in combinatie met orale immunotherapie voor pinda’s. Daarbij krijgt de allergische persoon stapsgewijs hoeveelheden van een allergeen toegediend tot de drempelwaarde die een reactie uitlokt. Ze ontdekten dat dit hen tegen pinda-allergie beschermt.25

Een ander grootschalig klinisch onderzoek naar deze therapie is momenteel nog bezig.26

Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital en Vedanta Biosciences voeren momenteel ook een klinische proef uit met een bepaalde mix van menselijke probioticastammen waarvan bekend is dat ze allergische aandoeningen onderdrukken (VE416) voor de behandeling van pinda-allergie.27

En er zijn nog genoeg nieuwe probioticastammen om te ontdekken. In een recent tweelingonderzoek werden bijvoorbeeld twee belangrijke bacteriestammen geïdentificeerd waarvan voorheen niet bekend was dat ze een rol spelen bij voedselallergie.

In de studie werden 18 tweelingen van wie een of beiden een voedselallergie hadden, onderzocht op verschillen in darmbacteriën. Onder de bacteriestammen die verschillend waren bij allergische en niet-allergische tweelingen, werden twee soorten gevonden die nooit eerder met allergie in verband waren gebracht:

Phascolarctobacterium faecium en Ruminococcus bromii.28

Deze soorten zijn nog niet in supplementvorm verkrijgbaar. Maar ze kunnen wel, samen met talloze andere heilzame micro-organismen, aanwezig zijn in het onvervalste probioticum van Moeder Natuur: gefermenteerde voedingsmiddelen.

Gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool, kimchi, kombucha en yoghurt, is een rijke bron van gemengde probiotica. De fermentatie van deze voedingsmiddelen produceert bacteriën die vergelijkbaar zijn met die in supplementen, maar ze bevatten meestal een veel grotere diversiteit aan micro-organismen.

 

Immuunregulerende vitaminen en mineralen

Vitamine C

Vitamine C heeft een lange geschiedenis in het bestrijden van virussen in de luchtwegen. ‘Vitamine C reguleert ook de ontstekingsreactie’, staat in een review uit 2020 over de infectiebestrijdende en immuunregulerende eigenschappen van ascorbinezuur (of vitamine C). ‘In dierstudies werd een tekort aan vitamine C in verband gebracht met hogere histaminewaarden in het bloed, die weer in balans kunnen worden gebracht zodra de vitamine C-bloedspiegel weer normaal is.’29

Vitamine D

Vele studies leggen een verband tussen de werking van je immuunsysteem en je vitamine D-waarden. Een groot deel daarvan heeft specifiek gekeken naar vitamine D bij allergische aandoeningen. In een van deze studies werden 483 astmatische kinderen vergeleken met 483 gezonde kinderen: de kinderen met astma hadden gemiddeld een significant lager vitamine D-gehalte.

Lagere vitamine D-waarden zijn bij kinderen ook in verband gebracht met andere allergische ziekten dan astma (zoals eczeem, netelroos en voedselallergie) en hogere allergiemarkers (IgE: een antistof die samenhang met onder andere allergie) in het bloed.30

In een prospectieve, geran-domiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie bij 100 kinderen die overgevoelig of allergisch zijn voor graspollen (hooikoorts) kregen kinderen vijf maanden lang het probioticum Lactobacillus rhamnosus of 25 microgram vitamine D per dag, samen met orale immunotherapie. Hun symptomen en allergiemarkers verbeterden meetbaar vergeleken met kinderen die alleen immuun-therapie kregen.31

In een ander dubbelblind, gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek kregen 60 eczeempatiënten ouder dan 14 jaar ofwel 40 microgram vitamine D per dag, ofwel een placebo. Na twee maanden was er een significante verbetering in de vitamine D-groep, ongeacht de ernst van hun eczeem aan het begin van de studie.32

Vitamine K

Het is belangrijk om vitamine D3 samen met vitamine K2 in te nemen. Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die in groene bladgroenten zit, in sommige gefermenteerde voedingsmiddelen zoals natto en in brie, eigeel en lever van grasgevoerd vee.

Magnesium

Je lichaam heeft ook voldoende magnesium nodig. Dat ondersteunt de opname en het gebruik van vitamine D, zegt Downing. Bovendien kan een laag magnesiumgehalte op zichzelf ook een boosdoener zijn bij allergische reacties. Hoewel hier weinig onderzoek naar gedaan is, ondersteunen zowel dierstudies als klinische observaties een verband tussen een magnesiumtekort en huidallergie.33

Epsomzoutbaden zijn een manier om via de huid je magnesiumgehalte te verhogen, maar je kunt ook supplementen slikken. Er zijn een aantal verschillende soorten magnesium. Magnesiumcitraat is de meest gangbare. Magnesiumthryonaat is een vorm die bijzonder goed wordt opgenomen. Magnesiumoxide is niet ideaal, want dat wordt slecht opgenomen.

Kruiden die verlichting geven

Groot hoefblad

Groot hoefblad (Petasites hybridus) is een ontstekingsremmend kruid dat al eeuwenlang medicinaal wordt gebruikt voor de behandeling van migraineaanvallen, astma, chronische hoest en maagzweren. Er is ook aangetoond dat het helpt om de symptomen van een seizoensgebonden allergie te verlichten. Uit een onderzoek onder 125 mensen met hooikoorts in Zwitserland bleek dat het extract van groot hoefblad even effectief was als het antihistaminicum cetirizine. Groot hoefblad is ook handig als je niet slaperig wilt worden van je allergiemedicijn.

Een studie gepubliceerd in het British Medical Journal vergeleek groot hoefblad met cetirizine bij 125 mensen met een seizoensgebonden allergie. Twee weken lang kregen 61 deelnemers groot hoefblad en 64 namen het antihista-minicum. De onderzoekers concludeerden dat hoefblad net zo goed werkt als het medicijn, maar zonder de bijwerking van slaperigheid, waarvan 15 procent de cetirizinegebruikers last heeft.34

Gember

Gember wordt niet alleen in veel Thaise recepten gebruikt, maar is ook een traditioneel Thais medicijn. Een studie uit 2020 door Thaise onderzoekers vergeleek gemberextract (500 mg per dag) met 10 mg loratadine gedurende drie en zes weken in een gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde trial met 80 mensen met hooikoorts.

Alle deelnemers meldden een verbetering van hun symptomen.

‘Het gember-extract is even goed als loratadine in het verbeteren van nasale symptomen en kwaliteit van leven bij patiënten [met allergische rhinitis]’, concludeerde de studie. Maar met één verschil: ‘Het gemberextract veroorzaakt minder neveneffecten, vooral slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid en obstipatie.’35

Zwartzaadolie

Nigella sativa (zwartzaad)-olie is een medicinaal kruid dat in het Midden-Oosten, Azië en Afrika wordt gebruikt bij allergieën en allerlei andere aandoeningen. In een review van vier studies over de werkzaamheid van zwartzaadolie bij allergische aandoeningen (hooikoorts, astma en eczeem) kregen in totaal 152 patiënten Nigella sativa-oliecapsules toegediend in doses variërend van 40 tot 80 mg/kg/dag. In alle vier de studies werd een algehele verbetering vastgesteld van de ernst van de symptomen.36

Een review uit 2019 van het onderzoek naar zwartzaadolie concludeerde dat het ‘antioxidante, immunomodulerende, ontstekingsremmende, histamineremmende, anti-allergische, hoestprikkelremmende en bronchoverwijdende eigenschappen heeft’. En dat zwartzaadolie ‘kan worden beschouwd als een effectief middel bij allergische en obstructieve longaandoeningen, en ook bij andere aandoeningen van de luchtwegen, als een preventieve en/of verlichtende behandeling.’37

Een artikel uit 2020 stelde zelfs dat zwartzaadolie bruikbaar is bij de behandeling van Covid-19.38 Een mooie anekdote is die van Seyi Makinde, gouverneur van de Nigeriaanse staat Oyo: toen hij vorig jaar positief testte op Covid-19 stuurde zijn vriend, die toevallig ook minister van Gezondheid is in diezelfde staat, hem een fles zwartzaadolie. Hij mengde de olie met honing en nam elke ochtend en avond een theelepel om ‘de afweer op te krikken’. Hij bleef symptoomvrij en schreef dat toe aan deze gewoonte.39

Rosa laevigata

Rosa laevigata (ook bekend als Cherokee-roos of gladde roos) komt oorspronkelijk uit Azië, waar deze roos vooral gebruikt wordt voor medicinale doeleinden. De vruchten (rozenbottels) worden in de Chinese geneeskunde vaak als pijnstillers gebruikt (onder de naam Ji ying zi). Uit recente farmacologische studies blijkt dat ze ontstekingsremmende flavonoïden bevatten, die ook oxidatieve stress verlichten en beschermen tegen leveraandoeningen.

Een onderzoek uit 2020 ontdekte dat het extract van deze roos de ontstekingsreactie temperde van longcellen op kleine stofdeeltjes die veel in luchtvervuiling zitten, en waarvan vooral astmapatiënten last hebben.

De studie toonde een sterke ontstekingsremmende werking aan. De Zuid-Koreaanse onderzoekers concludeerden dat de bloem ‘kan worden ontwikkeld als een natuurlijk middel’ tegen aandoeningen van de luchtwegen veroorzaakt door de stofdeeltjes uit luchtvervuiling.40

Ginseng

Ginseng staat bekend om zijn traditionele geneeskrachtige eigenschappen. Sommige producenten van Koreaanse ginseng hebben een ginsengextract gefermenteerd en zeggen dat dit de fermentatie nabootst die in de darm plaatsvindt, waardoor het makkelijker en gelijkmatiger wordt opgenomen.

Een overzichtsartikel uit 2020 meldt dat van dit gefermenteerde rodeginsengextract is aangetoond dat het veel adaptogene eigenschappen heeft, waaronder antioxidante, anti-stress en ontstekingsremmende eigenschappen, die allemaal een anti-allergene werking kunnen hebben.41

 

 

Bronnen
1 Asthma and Allergy Foundation of America, “Allergy facts and figures.” www.aafa.org/allergy-facts; AllergyUK, “Statistics.” www.allergyuk.org/information-and-advice/statistics
2 Curr Allergy Asthma Rep, 2020; 20: 6
3 J Investig Allergol Clin Immunol, 2017; 27: 78–88
4 JAMA Intern Med, 2015; 175: 401–7
5 WHNT News, “Nasal Spray “Blowback”: A Serious Health Risk,” Feb 23, 2018. www.youtube.com/watch?v=QuNWfzQuT04
6 Statistica, “Sales of the leading nasal spray/drops/inhaler brands in the United States in 2019 (in million U.S. dollars).”
7 Washington Post, August 24, 2016, “Mylan faces more congressional pressure to explain EpiPen price hike”
8 BMJ, 1989; 299: 1259–60
9 Curr Opin Allergy Clin Immunol, 2014; 14: 390–6
10 CDC. Antibiotic Use in the United States, 2018 Update: Progress and Opportunities. Atlanta, GA: US Department of Health and Human Services, CDC; 2019.
11 JAMA Pediatr, 2018; 172: e180315
12 Front Immunol, 2021. doi.org/10.3389/fimmu.2021.673708; J Exp Med, 2019; 216: 20–40
13 Eur J Microbiol Immunol, 2021; 11: 1–9
14 Neurochem Int, 2016; 99: 110–32
15 Nutrients, 2020; 12: 665
16 Jpn Pharm Ther, 1992; 20: 199–223
17 Gut, 2005; 54: 966–71
18 Am J Gastroenterol, 2014; 109: 1041–51
19 Am J Otolaryngol, 2021; 42: 102883
20 Int J Pediatr Otorhinolaryngol, 2012; 76: 994–1001
21 J Dairy Sci, 2005; 88: 527–33
22 Front Pediatr, 2020; 8: 577413; JAMA Dermatol, 2018; 154: 37–43
23 J Clin Invest, 2021; 131: e144994
24 ClinicalTrials.gov, Identifier NCT02960074
25 J Allergy Clin Immunol, 2015; 135: 737–44.e8
26 Australian New Zealand Clinical Trials Registry, Identifier ACTRN12616000322437
27 ClinicalTrials.gov, Identifier NCT03936998
28 J Clin Invest, 2021; 131: e141935
29 Front Immunol, 2020; 11: 574029
30 Eur Ann Allergy Clin Immunol, 2011; 43: 81–8
31 Allergy Asthma Proc, 2016; 37: 324–34
32 J Drugs Dermatol, 2012; 11: 327–30
33 Postepy Hig Med Dosw (Online), 2007; 61: 548–54
34 BMJ, 2002; 324
35 BMC Complement Med Ther, 2020; 20: 119
36 Phytother Res, 2003; 17: 1209–14
37 Avicenna J Phytomed, 2019; 9: 195–212
38 Curr Pharm Biotechnol, 2020 Nov 10. doi: 10.2174/1389201021999201110205048
39 Daily Post Nigeria, April 7, 2020
40 Evid Based Complement Alternat Med, 2020; 2020: 2893609
41 Biomolecules, 2020; 10: 634

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Celeste McGovern

Depressief door antidepressiva

Citrusschillen

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Vruchtbaarheid verbeteren

Weer helder zien

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Celeste McGovern avatar

Over de auteur

Celeste McGovern rapporteert al meer dan twee decennia over een breed scala aan kwesties op het gebied van wetenschap, geneeskunde, buitenlandse hulp en cultuur. Haar bekroonde onderzoeksjournalistiek is gepubliceerd in de nieuwsmagazines The Report in Canada, Reader's Digest, The Calgary Herald, Citizen Magazine, The National Catholic Register, What Doctor's Don't Tell You en natuurlijk Medisch Dossier
Lees meer artikelen van Celeste McGovern