28-02-2020

Plantaardig dieet verlicht pijn reumatoïde artritis

Een plantaardig dieet dat bestaat uit fruit, groenten, granen en peulvruchten kan de pijn die gepaard gaat met reumatoïde artritis (RA) verlichten volgens een recent onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Nutrition.

Onderzoekers van het Physicians Committee for Responsible Medicine voerden een review uit van een aantal klinische en observationele studies. Zij vonden sterke en consistente aanwijzingen dat een plantaardige voedingspatroon ontstekingen kan verminderen en de pijnlijke symptomen die het gevolg zijn van RA kunnen doen afnemen. Ook de gezondere BMI en verbeterde darmbacteriën door de plantaardig voeding spelen een rol in de vermindering van de klachten.

Ook effectief voor andere onstekingen

De onderzoekers concluderen weliswaar dat meer onderzoek nodig is, toch dragen de uitkomsten van dit onderzoek bij aan het bewijs dat het consumeren van plantenrijk voedsel gunstig kan zijn voor auto-immuunziekten.Ook andere studies hebben aangetoond dat een plantaardig dieet beschermend kan werken tegen ontstekingsaandoeningen, zoals hypothyreoïdie, hyperthyroidisme en multiple sclerose.

Bron: Front Nutr. 2019 Sep 10;6:141

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws