07-05-2018

Zonlicht kan reumatoïde artritis voorkomen

Het belang van voldoende zonlicht werd opnieuw bevestigd door de bevinding dat hoge niveaus van vitamine D ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis, kunnen voorkomen.

De meeste mensen die op het noordelijk halfrond wonen hebben een tekort aan vitamine D, vanwege de zwakte van het zonlicht, de korte zomers en overdreven ‘veilig zonnen’ campagnes. Bijna elke patiënt met reumatoïde artritis heeft een lage vitamine D-spiegel en dat geldt waarschijnlijk ook voor mensen met andere ontstekingsziekten.

Voor mensen die niet genoeg zonlicht krijgen is suppletie belangrijk, evenals het eten van eieren en vette vis, zoals sardienen en zalm, die veel vitamine D bevatten.

Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham hebben de meest recente onderzoeksgegevens gepubliceerd die het belang van de vitamine D onderstrepen.

In een reeks tests ontdekten ze dat de immuuncellen van patiënten met reumatoïde artritis nog steeds normaal op vitamine D reageerden, door inflammatoire signalen te onderdrukken wanneer de immuuncellen in het bloed circuleerden. Maar hetzelfde type cellen vertoonde geen ontstekingsremmende reactie meer, als ze circuleerden in de vloeistof rond gewrichten met artritis. Dit komt omdat de artritis leidt tot een ongevoeligheid voor vitamine D, wat betekent dat de cellen er niet langer op reageren.

De onderzoekers veronderstellen echter dat vitamine D nog steeds effect kan hebben als patiënten zeer hoge doses krijgen, omdat standaardsupplementen misschien niet voldoende zijn.

Een van de onderzoekers, Martin Hewison, verklaarde dat ‘bijna iedereen in het Verenigd Koninkrijk een vitamine D-tekort heeft’ – wat ongetwijfeld waar is, maar wel in tegenspraak met het officiële standpunt van het Britse ministerie van Volksgezondheid dat de meesten van ons voldoende vitamine D binnenkrijgen via ons voedsel en zonlicht.

Bron: J Autoimmun, 2017; pii: S0896-8411(17)30420-1

 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Het laatste nieuws

Wandelen werkt: Minder zitten en in beweging

Ivonne Pappot is Mindful Walk-instructeur. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Voor Medisch Dossier schreef Ivonne een reeks columns over waarom wandelen werkt. Dit is het eerste deel. Tijdens de coronacrisis maakte het...

Orthomoleculaire therapie bij parkinson

Orthomoleculaire therapie richt zich op het herstellen van lichaamsbalansen door middel van voeding en voedingsstoffen. Deze therapie gaat uit van het idee dat genetische- en omgevingsfactoren samen met fysieke kenmerken invloed hebben op de processen in het lichaam....

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...