23-09-2021

Dit is waarom Mozart een medicijn is voor epilepsie

Dat klassieke muziek cholesterol en hartslag verlagen, daar schreven we al eerder over. Ook kon je eerder lezen over het effect van Mozart op epilepsieaanvallen. Luisteren naar één lied van Mozart blijkt de hersenen van mensen met epilepsie te kalmeren en door een nieuwe studie¹ weten we nu ook waarom.

Zestien patiënten die niet reageerden op epilepsiemedicatie kregen muziek van Mozart te horen. Dat ging om het muziekstuk van Mozart dat al in eerdere onderzoeken naar voren kwam als rustgevend voor de hersenen: Mozarts Sonate voor twee piano’s in D Major K448.

K448 is het muziekstuk waar het zogenaamde ‘Mozart-effect’ op rust. In 1993 beweerden onderzoekers al dat deze muziek een positieve uitwerking had op het brein.² In de nieuwe studie onderzochten de onderzoekers vooral de effecten van de structuur van het nummer.

De zestien deelnemers luisterden 60 tot 90 seconden naar fragmenten. Door middel van hersenimplantaten ontdekten de onderzoekers dat de elektrische pieken afnamen na dertig seconden, met name in de delen van de hersenen waar emotie een rol speelt. Niet alleen Mozart werd beluisterd, ook konden de deelnemers genieten van muziek van Wagner. Zonder effect. Na negentig seconden was geen enkele verandering te zien in hersenactiviteit. Dus alleen Mozart’s K448 werkt.

De onderzoekers menen dat de verklaring ligt in de opbouw van de muziek. Het effect was groter bij bepaalde delen van de muziek waarop een soort overgang te horen was. Vooral bij muziekfragmenten die langer duurden dan tien seconden. De overgangen tussen de verschillende melodieën blijken dus een positief effect te hebben op de hersenen.

 

 

Bronnen:
1:  Nature, 2021: 11; 16490
2: Wiley, 2021: 10.1111; 14758

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.