11-04-2017

Een vijfdaagse suikerdetox

Suikerverslaafd? Als steuntje in de rug heb ik een suikerdetox van vijf dagen ontworpen om u daarvan af te helpen.

Als u het moeilijk vindt om geleidelijk minder suiker te gaan eten, kies dan voor een snellere methode. Sommige mensen vinden het makkelijker om ineens met alle suikers te stoppen door een suikerdetox te doen.
Wilt u uw gezondheid en welzijn ingrijpend verbeteren, dan is dit een goede manier om met de genezing van uw lichaam te eginnen. U schrapt vijf dagen lang alle toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen, fruit en zetmeel. Zie het als een kans om uw manier van eten te herzien. Het is ook een gelegenheid uw stofwisseling te herijken en uw smaakpapillen te herprogrammeren, zodat u weer verschillende smaken leert waarderen en niet alleen zoet.
Als u het volhoudt, zult u merken dat u uw suikerverslaving weer onder controle te krijgt. Uw slaap zal vrijwel zeker verbeteren, net als uw stressniveau, omdat uw bloedsuikerspiegel en hormoonspiegels weer in balans komen. Uw huid wordt schoner en gaat meer glanzen; uw gezicht ziet er minder opgeblazen uit; uw ogen worden helderder.
Vanbinnen zal uw lichaam een zucht van verlichting slaken, omdat het eindelijk minder last heeft van ontsteking en uw hormonen weer hun normale spiegels terugkrijgen. Maar behalve uw lichaam, zullen ook uw hersenen u dankbaar zijn.

Voedingsmiddelen die u op het menu zet:
Groene groenten: groen is echt uw lievelingskleur tijdens deze detox, dus overlaad uw bord met alle soorten groene groenten: paksoi, groene kool, boerenkool, broccoli, (bol)courgette, ijsbergsla, rucola, groene paprika, peulen, bonen, zeewier, erwten, tuinbonen, sugarsnaps.
Witte groenten: bloemkool, knoflook, ui, prei, bleekselderij, asperge, venkel.
Paarse groenten: aubergine, paarse broccolischeutjes, rode kool.
Hoogwaardige eiwitten: vis, biologische eieren, zeevruchten, noten, zaden, bonen, tofoe.
Avocado’s.
Zaden en noten (alle soorten): ook notenboter (zelfgemaakt of zonder toegevoegde suiker) en notenmelk (ook zonder toegevoegde suiker of zoetstof).
Quinoa: hoewel u het bereidt als rijst, is het eigenlijk een zaad, geen graan; het is bovendien een volwaardig eiwit.
Boekweit: ook een zaad; u kunt ook de bloem ervan gebruiken.
Gekiemde zaden en peulvruchten.
Miso (pasta van gefermenteerde sojabonen).
Kokos (vers, -olie, -room): gebruik kokosolie om te bakken (omdat kokosvet bij kamertemperatuur stolt, kan het goed tegen verhitting).
Kruidenthee (brandnetel, pepermunt, enz.): geen vruchtenthee.
Kruiden en specerijen
Olijven en kappertjes
Appelazijn, olijfolie, lijnzaadolie (voor dressings)

Voedingsmiddelen die u vermijdt:
Zetmeelrijke groenten: wortels, pastinaak, zoete en gewone aardappels. Deze bevatten meer koolhydraten (natuurlijke suikers) dan de zetmeelarme groenten hierboven.
Zuivelproducten: bevatten meestal lactose (melksuiker) en het is beter om alle suikersoorten te schrappen.
Fruit: als u toch fruit wilt eten, kies dan bessen, die bevatten de minste suiker; tomaten en champignons brengen variatie in uw hartige maaltijd.
 

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Pompoenpittoastjes

Laat de toastjes van witte bloem voortaan maar achterwege, want dit recept voor pompoenpittoastjes is je nieuwe favoriet! Daarbij zijn ze goed voor je darmgezondheid, want ze bevatten lekker veel vezels.  Ingrediënten: 100 gram pompoenpitten voor het meel 1 volle...

Lekker en ook gezond: Kleurige radijs-aardappelsalade

Gezond, groen, gevarieerd en vezelrijk eten is van vitaal belang. Maar hoe maak je het leuk? Dit recept voor de kleurige radijs-aardappelsalade van Mari Maris smaakt naar meer!  Voor 4 personen Ingrediënten: 500 gram nieuwe aardappelen, in partjes van 1½ cm op het...

Lekker en ook gezond: Cranberry-, wortel- en citroenbrood

Dit ‘brood zonder brood’ is heerlijk als aperitief, tussendoortje of toetje en is een zoete, zachte lekkernij waar iedereen dol op zal zijn. Niemand zal raden dat het brood tarwe-, gluten- en suikervrij is. Voor een brood van 20 x 10 cm  Droge ingrediënten: 250 g...

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...