22-05-2011

Röntgenstraling belangrijke oorzaak leukemie bij kinderen

Röntgenfoto’s zijn een belangrijke oorzaak van kinderleukemie, de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen jonger dan vijftien. Na drie of meer röntgenfoto’s is het risico op die vorm van kanker verdubbeld, maar dit neemt al toe na de eerste foto.
Het grootste risico vormen thoraxfoto’s, zo blijkt uit een onderzoek van de patiëntendossiers van 711 kinderen met de diagnose acute lymfatische of myeloïde leukemie, in het noorden van Californië. Hiermee worden vraagtekens gezet bij de huidige toepassing van röntgenstraling, met name bij kinderen. Op dit moment vragen artsen vrij regelmatig een röntgenopname aan als diagnostisch hulpmiddel of zelfs als standaardonderdeel van algemene controles, in de veronderstelling dat het veilig is.
De onderzoekers keken niet naar tandheelkundige röntgenfoto’s. Hiervan wordt aangenomen dat ze veilig zijn, omdat ze zo’n lage stralingsdosis hebben.
BRON: Int J Epidemiol, 2010; 39: 1628-1637
 

Uit dezelfde categorie

Verslaafd? Tips en tricks om er vanaf te komen!

Daar gaan we weer. Een blog die uitlegt hoe je het beste kunt afkicken van je verslaving. Goed bedoelde adviezen van artikelen of mensen om je heen zijn soms eerder vervelend dan helpend. Waar je in het verleden misschien al vele opties hebt bedacht of geprobeerd, het...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Cranberry-, wortel- en citroenbrood

Dit ‘brood zonder brood’ is heerlijk als aperitief, tussendoortje of toetje en is een zoete, zachte lekkernij waar iedereen dol op zal zijn. Niemand zal raden dat het brood tarwe-, gluten- en suikervrij is. Voor een brood van 20 x 10 cm  Droge ingrediënten: 250 g...