02-04-2024

Verslaafd? Tips en tricks om er vanaf te komen!

Daar gaan we weer. Een blog die uitlegt hoe je het beste kunt afkicken van je verslaving. Goed bedoelde adviezen van artikelen of mensen om je heen zijn soms eerder vervelend dan helpend. Waar je in het verleden misschien al vele opties hebt bedacht of geprobeerd, het daadwerkelijk afkicken is nog steeds niet gelukt. Het goede nieuws? Iedere keer dat je, zoals nu, aandacht besteedt aan het afkicken, ben je toch weer een stapje dichterbij! Genoeg mooie inleiding. In dit artikel zullen we de standaard tips op af te kicken (nogmaals) opsommen, maar ook een bijzondere mogelijkheid  om jouw afkicktraject succesvol te maken; een reis naar Zuid Afrika!

De standaard tips versus maatwerk

Het begin van een gezonder leven begint simpelweg met het besef dat je een pad moet kiezen die het beste bij jou past.Een weg die ervoor zorgt dat je ook duurzaam kunt afkicken. Dat wil in dit geval zeggen voor de lange termijn. Standaard tips zijn natuurlijk nooit verkeerd om (opnieuw) in je op te nemen. Uiteindelijk blijft het echte doel om succesvol af te kicken maatwerk voor ieder uniek persoon!

Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het proces:

  1. Zoek professionele hulp. Het is belangrijk hulp te zoeken bij een ervaren professional, zoals een verslavingsarts, therapeut of counselor. Zij kunnen je begeleiden bij elke stap van het proces en voorzien van de juiste ondersteuning en behandelopties.
  2. Stel realistische doelen. Het is belangrijk realistische doelen te stellen voor je herstelproces. Het afkicken van een verslaving kost tijd en moeite, dus wees geduldig en geef jezelf alle tijd die nodig is voor herstel.
  3. Omring jezelf met steun. Zoek steun bij vrienden, familieleden of speciale groepen die begrip hebben voor wat je doormaakt. Een sterk ondersteuningssysteem kan enorm helpen bij het herstelproces.
  4. Vermijd triggers. (Her)ken situaties, mensen of plaatsen die je verleiden tot het gebruik van de verslavende stof en vermijd ze zoveel mogelijk. Dit kan helpen om terugval te voorkomen.
  5. Ontwikkel gezonde emotiebestrijding. Leer gezonde manieren om met stress, emoties en verleiding om te gaan. Dit kan onder meer door  mindfulness oefeningen, lichaamsbeweging, hobby’s of ontspanningstechnieke.
  6. Volg een gezonde levensstijl. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond voedsel en blijf actief. Een gezonde levensstijl kan je fysieke en mentale welzijn ondersteunen tijdens het herstelproces.
  7. Wees open over je proces. Praat openlijk over je herstelproces met de mensen om je heen. Het delen van je ervaringen kan niet alleen een gevoel van opluchting bieden, maar ook begrip en steun van anderen geve.
  8. Vier je successen. Wees trots op elke stap die je zet in de richting van herstel, hoe klein ook. Het vieren van successen, kan je motiveren door te gaan en je zelfvertrouwen versterken.

Het is belangrijk om te onthouden dat afkicken van het verslaafd zijn een individueel proces is.Dat wat voor de ene persoon werkt, is mogelijk voor de ander geen succes. Het vinden van de juiste benadering en strategieën die het beste bij jou passen, kan tijd kosten, maar met de juiste ondersteuning en toewijding is herstel zeker mogelijk. Ook voor jou!

Verandering van omgeving

Ook je omgeving kan een cruciale rol spelen bij het overwinnen van verslaving. Voor de één kan dit een uitstapje zijn naar een ander deel van ons land. Voor een ander betekent dit een verre bestemming met bijvoorbeeld andere weersomstandigheden. Een nieuwe omgeving kan hoe dan ook een frisse start betekenen.Een kans om schadelijke patronen te doorbreken en te streven naar een gezonder leven.

Afkicken in Zuid-Afrika

Afkicken in Zuid-Afrika is meer dan alleen een behandeloptie; het is een spannend avontuur dat de weg naar herstel en vitaliteit ondersteunt. Het biedt een unieke kans om niet alleen de verslaving te overwinnen, maar ook te genieten van de overweldigende natuurlijke schoonheid en diepgewortelde culturele rijkdom van dit prachtige land. Van uitgestrekte savannes tot majestueuze bergtoppen en bruisende steden, Zuid-Afrika prikkelt de zintuigen en voedt de ziel.

Het belang van professionele ondersteuning

Hoewel een nieuwe omgeving kan helpen, is professionele ondersteuning essentieel op de weg naar herstel. Organisaties zoals Connection SGGZ bieden hoogwaardige zorg en begeleiding voor mensen die willen afkicken. Met een team van experts op het gebied van verslavingszorg, biedt Connection SGGZ een veilige en ondersteunende omgeving voor herstel.

Een Nieuwe Start, een Duurzame Toekomst

Het avontuur van afkicken in Zuid-Afrika, biedt niet alleen de mogelijkheid tot het einde van een verslaving, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk in het leven van jou als individu. Door te kiezen voor een gezonder pad en verbinding te maken met de natuur en cultuur van Zuid-Afrika, draag je niet alleen bij aan je eigen welzijn. De adembenemende landschappen en rijke cultuur van Zuid-Afrika kunnen zorgen voor nieuwe levensdoelen en inspiratie!

In samenwerking met onze partner Greenads

Uit dezelfde categorie

Contact met natuur bevordert geluksgevoel

De Universiteit Twente gaat onderzoeken wat het effect op het welbevinden is als je dagelijks tijd in de natuur doorbrengt. Ze vraagt deelnemers aan het onderzoek om gedurende twee weken 10 keer een half uur in een natuur door te brengen. Doe je mee?1 Eigenlijk weten...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...

Kauwgom kauwen tegen gaatjes

Gaatjes en tandvleesontsteking zijn veel voorkomende mondziektes. Suikervrije kauwgom kan gebruikt worden om deze ziektes te voorkomen. Ook kunnen er kruiden en middelen worden toegevoegd aan kauwgom om de mondgezondheid te verbeteren. Iraanse wetenschappers hebben...

Contact met natuur bevordert geluksgevoel

De Universiteit Twente gaat onderzoeken wat het effect op het welbevinden is als je dagelijks tijd in de natuur doorbrengt. Ze vraagt deelnemers aan het onderzoek om gedurende twee weken 10 keer een half uur in een natuur door te brengen. Doe je mee?1 Eigenlijk weten...

Avondsnacken en overlijden aan kanker en diabetes

Eten na 10 uur ’s avonds verhoogt het risico op overlijden aan kanker of diabetes. Dat concluderen Chinese onderzoekers op basis van de gegevens van 41.744 Amerikaanse deelnemers die ze negen jaar hebben gevolgd. Hoe wordt de relatie tussen avondsnacken en overlijden...

Zeegeluiden en ‘zeespray’ zijn heilzaam

Niet iedereen beseft het, maar er vindt wetenschappelijk onderzoek plaats naar de heilzame werking van zee en strand. Ook in Europa, onder meer onder de vlag van BlueHealth. Dit onderzoeksinitiatief werd opgestart in 2016 en kijkt vooral naar hoe waterrijke omgevingen...