19-03-2024

Lees een boek en verleng je levensduur!

Volgens een onderzoek uit 2016 is er een verband tussen boeken lezen en levensduur.1,2 Het voordeel van lezen is al vanaf 30 minuten per dag te zien. Dit geldt niet voor het lezen van kranten of tijdschriften.

Het onderzoek van de Yale University School of Public Health verscheen in het tijdschrift Social Science and Medicine. De onderzoekers wilden weten of leesgedrag (boeken, kranten of tijdschriften) invloed heeft op de levensduur. De onderzoekspopulatie bestond uit 3635 mensen van 50 jaar of ouder die deelnamen aan de Amerikaanse Health and Retirement Study. Uit deze studie werd informatie gehaald over de leespatronen bij aanvang van het onderzoek. De deelnemers werden 12 jaar lang gevolgd.

Vier maanden winst

De studie wees uit dat boekenlezers 20% minder kans liepen op overlijden binnen de onderzoeksperiode van 12 jaar. Het voordeel van boeken lezen begon al vanaf 30 minuten lezen per dag. Alleen het lezen van kranten of tijdschriften leverde nauwelijks tot geen voordeel op. De onderzoekers hielden hierbij rekening met relevante variabelen zoals leeftijd, geslacht, ras, opleiding, ziekten, zelfgerapporteerde gezondheid, depressie, rijkdom en burgerlijke staat van de deelnemers. Het voordeel van boeken lezen bleef bestaan na correctie voor deze variabelen. De levensverlengende invloed was overigens niet heel groot: er bestond een winst van 4 maanden.

Voordeel onafhankelijk van opleiding, welvaart of cognitie

Volgens de onderzoekers laten de analyses zien dat het effect niet wordt veroorzaakt door opleidings- of welvaartsniveau. Dit omdat het beschermende effect van lezen werd waargenomen in groepen met een lage en hoge opleiding, en bij zowel hoge als lage welvaartsniveaus. Bovendien bleef het overlevingsvoordeel bestaan na correctie voor cognitie bij aanvang van de studie. Volgens de onderzoekers maken deze bevindingen de resultaten robuuster.

Verder onderzoek

De onderzoekers werpen een paar vragen op voor mogelijk verder onderzoek, zoals de vraag of er verschillen zijn tussen het lezen van fictie en non-fictie, of tussen verschillende genres. Ook zou onderzocht kunnen worden of de voordelen ook gelden voor het luisteren naar audioboeken.

Bronnen:

​1 https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/heeft-boeken-lezen-invloed-op-je-levensduur
2 DOI: 10.1016/j.socscimed.2016.07.014

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...