12-12-2018

‘Vegan’ eetpatroon helpt diabetici

Diabetes is een tergende ziekte die een behoorlijke impact kan hebben op lichaam en geest behoorlijk. Een op planten gebaseerd dieet kan echter uitkomst bieden voor patiënten die gediagnosticeerd zijn met diabetes, type 2.

Onder leiding van Anastasios Toumpanakis, een promovendus aan een Londense universiteit verzamelden onderzoekers data van 433 deelnemers uit elf verschillende onderzoeken. Hiervan volgden er acht een volledig veganistisch dieet en was de rest vegetarisch. De testen duurden gemiddeld 23 weken. De diabetici die waren overgestapt naar een veganistisch dieet voelden zich emotioneel veel beter dan daarvoor.

Minder zenuwpijn

Volgens Toumpanakis helpt een veganistisch eetpatroon de diabetici om hun bloedsuiker- en cholesterolniveau beheersbaar te houden. Bovendien ervaren deze deelnemers minder zenuwpijnen als gevolg van hun diabetes. Mogelijk vertraagt een veganistisch dieet de voortschrijdende zenuwbeschadigingen waarmee diabetes gepaard gaat, aldus de onderzoekers. Ook de kwaliteit van het leven en het gevoel van welbevinden van de acht veganistische diabetici verbeterden merkbaar.

Bron: WebMD

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws