14-05-2019

U bent wat u eet

U bent echt wat u eet, blijkt uit de ontdekking van het microbioom: de triljoenen bacteriën in de darmen. Een ongezond microbioom kan een slechte gezondheid veroorzaken, maar dat kan ook weer snel herstellen, blijkt uit een uniek onderzoeksproject.

Het microbioom verandert mee met ons voedingspatroon, als dat in de loop van ons leven verandert: van moedermelk naar zacht voedsel, vervolgens naar vast voedsel en tot slot naar een dieet met groenten en vlees.

Maar een slecht voedingspatroon zorgt voor een slecht functionerend microbioom, en dat heeft invloed op de manier waarop ons immuunsysteem virussen en bacteriën bestrijdt.

Het goede nieuws is dat we ons microbioom kunnen veranderen door betere voeding. Dat ontdekten onderzoekers van de medische faculteit van de Stanford Universiteit toen ze onderzoek deden bij vier gemeenschappen in de Himalaya.

De Raute- en Raji-gemeenschappen waren de afgelopen 40 jaar landbouwers, en de Tharu zijn dat al 300 jaar, terwijl de Chepang nog steeds jager-verzamelaars zijn.

Het microbioom van iedere gemeenschap verschilde, maar die van de Raute en Raji leken het meest op elkaar. ‘Het microbioom van een mens kan geleidelijk zijn veranderd als zijn leefstijl is veranderd, en die veranderingen kunnen zich tijdens ons leven voltrekken,’ zegt onderzoeker Aashish Jha.
De ontdekking lijkt op bevindingen uit eerdere studies, waarin bleek dat het microbioom van inheemse volken in Afrika en Zuid-Amerika verschilde van dat in geïndustrialiseerde westerse landen.

Het roept ook de vraag op wat het is dat ons functioneren bepaalt. De standaardtheorie is dat we geregeerd worden door ons DNA, maar deze nieuwe ontdekking wijst erop dat ons microbioom ook een bepalende rol speelt… en dat dit in zeer korte tijd kan veranderen.

Bron: PLoS Biology, 2018; 16: e2005396
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws