17-03-2023

Roodvlees is slecht voor ons hart, maar niet vanwege cholesterol

Te veel rood vlees kan slecht zijn voor ons hart, maar niet door vetten en cholesterol. Het vlees zet in de darm een reeks gebeurtenissen in gang die een grote impact heeft op hart- en vaatziekten, zeggen onderzoekers van de Friedman School of Nutrition Science aan de Tufts University. Meta-bolieten produceren chemische bijproducten die hartaandoeningen kunnen veroorzaken. De grootste boosdoener is TMAO (trimethylamine N-oxide). Hoge TMAO-niveaus verhogen het risico op hart- en vaatziekten, chronische nieraandoeningen en diabetes type 2.

In het onderzoek, de Cardiovas-cular Health Study, werden de niveaus van metabo-lieten bepaald bij ongeveer 4000 oudere volwas-senen die aan het begin van het onderzoek gezond waren en vrij van hartaandoeningen. De onderzoe-kers ontdekten dat het risico op hart- en vaatziek-ten toenam bij elke portie rood en bewerkt vlees die iemand op een dag neemt. Een klein deel van dit verhoogde risico was waarschijnlijk te wijten aan de TMAO-niveaus en andere metabolieten in het bloed. Vooral mensen met hoge bloedsuiker-spiegels en ontstekingen zouden vatbaar kunnen zijn voor TMAO-schade, denken de onderzoekers. Vis, gevogelte en eieren verhoogden het TMAO-gehalte niet.

Arteriocler, Tromb Vasc Biol, 2022; doi: 10.1161/ATVBAHA.121.316533

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws