15-08-2019

Het voedsel dat hartziekten veroorzaakt

(en het zijn niet de verzadigde vetten)

Hart- en vaatziekten hebben hoofdzakelijk te maken met onze voeding, maar niet met verzadigde vetten, zoals de cholesteroltheorie stelt. De echte boosdoeners zijn bewerkte voedingsmiddelen en dranken.

Een gezondere voeding, met meer groenten en fruit, noten en zaden, zou bijna de helft van alle sterfgevallen aan hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Dit zou zich vertalen naar 2,1 miljoen minder hartdoden in Europa, en ruim 300.000 minder in de VS, per jaar.
Ongezonde voeding stelt alle andere oorzaken van hart- en vaatziekten in de schaduw, zoals roken, stress en gebrek aan lichaamsbeweging, zeggen onderzoekers van de Martin Luther Universiteit in Duitsland.

Ze registreerden 26 jaar lang gegevens over voeding en het voorkomen van hart- en vaatziekten in 51 landen in Europa, maar konden geen verband vinden met een dieet met veel verzadigde vetten uit zuivel en vlees. In plaats daarvan ontdekten ze dat de ziekte werd veroorzaakt door een combinatie van het eten van te weinig gezond voedsel en te veel bewerkt voedsel en dranken.
Sterfgevallen door hart- en vaatziekten hielden verband met voedsel met weinig omega 3-vetzuren uit vis en volle granen en weinig vezels. Vezels zijn te vinden in fruit en groenten, peulvruchten (zoals kikkererwten en linzen), noten en zaden. De ongezonde voeding bevatte veel vleeswaren, met suiker gezoete dranken en transvetten.

De samenstelling van een gemiddeld dieet verschilde tussen de 51 landen. Een tekort aan noten en zaden had de meeste invloed op hartziekten in Zweden en Noorwegen, terwijl de bevolking in Midden-Europese landen vaker te weinig volle granen at.
Een ongezonde voeding had ook een ander effect bij mannen dan bij vrouwen. Jongere mannen hadden meer kans op hart- en vaatziekten als gevolg van een slecht voedingspatroon, terwijl vrouwen er vatbaarder voor werden na hun vijftigste.

Eur J Epidemiol, 2019; 34: 37–55
 

Uit dezelfde categorie

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Lekker en ook gezond: Aardappel-bloemkool curry

Dit recept voor een lekkere aardappel-bloedkool curry bevat hoofdzakelijk basische voedingsmiddelen. De aanvulling met ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma, en goede vetten uit kokosmelk ondersteunen gewrichten en darmen.  Ingrediënten: 1 bloemkool, in roosjes...