21-07-2008

Prostaatkanker mogelijk uitgezaaid door behandeling

Door een standaardbehandeling voor prostaatkanker kan de ziekte uitzaaien naar andere delen van het lichaam, zo is uit een onderzoek naar voren gekomen.
Door de behandeling, waarbij mannelijke hormonen worden geremd (androgeendeprivatie), kunnen prostaatkankercellen makkelijker een eiwit aanmaken dat de vorming van kanker elders in het lichaam bevordert. De therapie moet de groei van de tumor remmen door het gehalte aan testosteron in het lichaam te verlagen. Deze behandeling wordt gewoonlijk alleen gegeven als de prostaatkanker kwaadaardig wordt en waarschijnlijk gaat metastaseren ofwel uitzaaien.
Maar volgens onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine kan de therapie wellicht de kans op uitzaaiing van de ziekte vergroten, doordat de behandeling een gen, genaamd nestin, aanspoort dat na uitzaaiing van kanker meestal in andere organen wordt aangetroffen.
Als deze vroege alarmerende bevindingen worden bevestigd met volledige klinische trials, zal een grote herziening nodig worden van de behandeling van prostaatkanker13.
13Cancer Research, 2007; 67: 9199-9206
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws