23-04-2017

Vetten in bewerkte voedingsmiddelen dragen bij aan uitzaaiing kanker

De verzadigde vetten in bewerkte voedingsmiddelen – en zelfs in tandpasta – kunnen bijdragen aan het uitzaaien van kanker, blijkt uit nieuw onderzoek.
Palmitinezuur, een hoofdbestanddeel van palmolie dat gebruikt wordt in bewerkte voedingsmiddelen, pindakaas en tandpasta, kan bij misschien wel de helft van alle kankerpatiënten bijdragen aan uitzaaiing (metastaseren) van kankercellen.
De ontdekking wordt een doorbraak genoemd, hoewel de onderzoekers, afkomstig van verschillende instituten in Barcelona, dit tot nu toe alleen bij laboratoriummuizen hebben vastgesteld.
Toch is het beeld deels al bekend door onderzoek bij menselijke kankerpatiënten. De vetzuurreceptor CD36 werd in een reeks kankercellen aangetroffen, waaronder de cellen van mondtumoren, melanoom (huidkanker), eierstok-, blaas-, long- en borstkanker. Palmitinezuur vergroot de potentie tot uitzaaien van zulke CD36 bevattende cellen.
In het muizenexperiment gaven de onderzoekers de dieren een vetrijk dieet te eten met palmitinezuur, en ontdekten dat de kanker zich bij de helft van hen uitzaaide.
Uit het onderzoek, gefinancierd door het Britse onderzoeksinstituut Worldwide Cancer Research, bleek ook dat kankercellen niet meer uitzaaien als CD36 wordt geblokkeerd.
Nature, 2017; 541: 41-5
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws