15-09-2021

Kanttekening bij huidig obesitasbeleid

Al vele jaren horen we dat het verminderen van calorieën en lichaamsbeweging de sleutel is tot gewichtsverlies. Nu zeggen onderzoekers dat dit advies misleidend en onvolledig kan zijn.

In een recent artikel in de The American Journal of Clinical Nutrition benoemen onderzoekers dat het niet gaat om de hoeveelheid, maar om het soort voedsel dat we eten wanneer we kijken naar de oorzaken van obesitas. Zij vinden dat het probleem vaak wordt neergezet als een persoonlijke tekortkoming; iemand met overgewicht eet te veel en beweegt te weinig. De onderzoekers stellen er een uitgebreid koolhydraat-insulinemodel tegenover.

Volgens dit model is de neiging van het lichaam om overmatig vet op te slaan dat resulteert in obesitas. Dit komt vooral door verwerkte koolhydraten, hier worden de voedingsstoffen en vezels uit verwijderd waardoor we hongerig blijven, maar wel vet opslaan in ons lichaam. Het hongerige gevoel zorgt ervoor dat we blijven eten.

Hoofdonderzoeker Daniel Ludwigs stelt dat de jarenlange benadering ‘eet minder, beweeg meer’ er absoluut niet in geslaagd om de snel stijgende aantallen van obesitas en daaraan gerelateerde ziekten te stoppen. Hij suggereert dat wanneer het koolhydraat-insulinemodel juist is, het gevolgen kan hebben voor de obesitaspreventie en de behandeling. Het betekent dat een focus op wat je eet op de langere termijn effectiever kan zijn. Hij voegt er aan toe dat het verminderen van het eten van verwerkte koolhydraten een gezond gewicht haalbaarder maakt dan de focus op het beperken van het totaal aantal calorieën.

De experts raden aan om voedsel dichter bij hun natuurlijke staat te eten, suiker te verminderen tot minder dan 10 gram per product en meer vezels te eten; meer dan 3 gram per product.

Bron: The American Journal of Clinical Nutrition, 2021; nqab270

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws