30-04-2019

Het beste van twee werelden: het koffiedutje

Om een werkdag goed vol te houden worden koffiedrinken of een middagdutje doen aangeraden. Het idee achter beide methodes is dat je meer energie krijgt. Het combineren van die twee lijkt een slecht idee omdat je zou denken dat koffie je dutje verstoort. Nu heeft de wetenschap aangetoond dat het tegenovergestelde waar is.

Als je moe bent, heb je een hoog gehalte adenosine in je lichaam. Deze bio-organische verbinding is medeverantwoordelijk voor energietransfers. Nadat je in slaap bent gevallen daalt het gehalte adenosine. De cafeïne in koffie reageert met receptoren in de hersenen, dezelfde receptoren als adenosine nodig heeft. Door koffie te drinken krijgt je lichaam minder contact met het adenosine en wordt het minder moe. Je zou denken dat koffiedrinken je slaap in de weg staat. Dit hoeft echter niet zo te zijn.

Cafeïne versterkt

Cafeïne wordt niet meteen opgenomen in het lichaam. Door koffie te drinken vlak voordat je een dutje doet vermoeden wetenschappers dat het effect van de cafeïne groter zal zijn. Door de slaap zal namelijk het gehalte adenosine dalen en zijn er dus meer receptoren vrij voor de cafeïne. Wetenschappers raden aan om twintig minuten te slapen, direct na het koffiedrinken. Zolang heeft de cafeïne nodig om effect te krijgen.

Maximaal effect

De wetenschappers waarschuwen wel dat er een aantal voorwaarden zitten aan het koffiedutje om maximaal effect te hebben. Om te zorgen dat het geen effect op je slaap in de nacht moet het koffiedutje minimaal zes uur voor je bedtijd worden genuttigd. Daarnaast is het belangrijk om niet meer dan twee koppen koffie te drinken voor het dutje. Het dutje mag niet langer duren dan twintig minuten, omdat je anders in een diepe slaap komt die er juist voor zorgt dat je vermoeid wakker wordt als die wordt onderbroken.

Bron: J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S3-15.

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws