Cayennepeper, een kruidig specerij die bekend staat om zijn pittige smaak, heeft meer te bieden dan alleen een kick aan je gerechten. Deze rode peper bevat een schat aan gezondheidsvoordelen die het ontdekken waard zijn. Van het stimuleren van de stofwisseling tot het verlichten van pijn, cayennepeper blijkt een veelzijdig ingrediënt dat zowel culinair als therapeutisch kan worden gebruikt.
Cayennepeper, ofwel de rode peper, wordt gewonnen uit de vruchten van de Capsicum annuum-plant. [1] Deze vruchten worden gedroogd en vermalen, en vervolgens tot poeder gezeefd. Het belangrijkste actieve bestanddeel van cayennepeper is capsaïcine, dat verantwoordelijk is voor de pittigheid en de meeste gezondheidsvoordelen van het kruid. [2] De peper bevat vitamine E, vitamine C, vitamine B6, flavonoïden, kalium en mangaan, en wordt als minstens 9.000 jaar als medicijn gebruikt.
Capsaïcine is het hoofdbestanddeel in veel therapeutische middelen die worden gebruikt voor pijnbestrijding, zoals zalven, gels en pleisters. Capsaïcine interacteert namelijk met een receptor genaamd TRPV1, die te vinden is in de hersenen, de bloedvaten, de blaas en de perifere zenuwen. [3] In een wetenschappelijk onderzoek uit 2016 werd capsaïcine in relatie tot pijnverlichting onderzocht. [4] Uit de resultaten bleek dat hoewel de injectie ervan op korte termijn pijn opriep, systematische blootstelling voor een langdurige verdoving kon zorgen. Capsaïcine vermindert bovendien de hoeveelheid ‘substantie P’, een neurotransmitter die betrokken is bij het doorgeven van pijnberichten naar de hersenen. Hoe minder substantie P, hoe minder pijnberichten de hersenen bereiken en hoe minder pijn er dus gevoeld wordt. Hierdoor wordt capsaïcine vaak als actief ingrediënt gebruikt in pijnstillende medicatie, zoals bij rugpijn, zenuwbeschadiging en artrose.
Daarnaast kan cayennepeper de stofwisseling stimuleren en eetlust verlagend werken. Capsaïcine zou het metabolisme, de snelheid van de stofwisseling in je lichaam, kunnen verhogen, waardoor energie sneller wordt verbruikt en vetreserves. [5] Zo vond een wetenschappelijk onderzoek uit 2010 dat het consumeren van cayennepeper ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur stijgt, wat weer tot calorieverbranding kan leiden. [6] Bovendien zou cayennepeper helpen bij het verhogen van de productie van spijsverteringsvloeistof en het leveren van enzymen aan de maag, wat de spijsvertering een handje helpt.
In 2022 vertelde ‘de KoelkastCoach’ Sabine Leijten de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dat cayennepeper een bloed verdunnende werking heeft. [7] Ook vertelde ze dat capsaïcine een antibacteriële werking heeft, en de luchtwegen open en schoonhoudt. Hierdoor heb je minder kans op ontstoken voorhoofdsholtes of andere luchtweginfecties.
Ook zou capsaïcine zorgen voor een extra ‘boost’ in de bloedcirculatie, waardoor het hart sneller bloed rondpompt. [8] Het cardiovasculaire systeem werkt dan dus efficiënter, waardoor ook de bloeddruk verlaagd.
Al met al is cayennepeper meer dan alleen een smaakmaker. Het biedt een scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder het verlichten van pijn, het stimuleren van de stofwisseling, het bevorderen van de spijsvertering en het verbeteren van de hartgezondheid. Of je nu op zoek bent naar een pittige smaak in je gerechten of een natuurlijk middel voor verschillende gezondheidsproblemen, cayennepeper is een specerij die het proberen waard is. Vergeet echter niet om met mate te gebruiken en raadpleeg een arts als je gezondheidsproblemen hebt of medicatie gebruikt. Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen omvatten hoofdpijn, misselijkheid en een stekende huid.
Bronnen:
1 https://www.vanbeekumspecerijen.nl/blogs/van-beekum-blog/wat-is-cayennepeper-precies/
2 https://thehealthissue.nl/food/cayennepeper-als-wondermiddel-6-voordelen/
3 https://www.webmd.com/diet/health-benefits-capsaicin
4 PMID: 27809268, DOI: 10.3390/ph9040066
5 https://www.webmd.com/diet/health-benefits-capsaicin
6 PMID: 21093467, DOI: 10.1016/j.physbeh.2010.11.018
7 https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/hoe-gezond-zijn-kruiden-en-specerijen-de-koelkastcoach-vertelt/
8 https://www.optimalegezondheid.com/cayennepeper-kan-de-bloeddruk-verlagen/