06-06-2024

Honing: zoet én gezond?

In westerse landen eten volwassenen elke dag zo’n 105 gram suiker, afkomstig van zowel ‘intrinsieke’ als ‘vrije’ suikers. Intrinsieke suikers zitten van nature in onbewerkte voedingsmiddelen, zoals in fruit, groenten en melk. Vrije suikers zijn toegevoegde suikers, door bijvoorbeeld fabrikanten, koks of consumenten. De European Food Safety Authority (EFSA) adviseert om de consumptie van vrije suikers te beperken vanwege hun bijdrage aan tandbederf, overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De natuurlijke suikers in honing worden ook gezien als vrije, toegevoegde suikers. Maakt dat honing ongezond?

 Honing wordt gezien als een vrije suiker, maar is ook een uniek natuurproduct. Het wordt geproduceerd door bijen, die nectar uit bloemen verzamelen en omzetten. Het dient hierbij als voedselopslag voor de winter. Recente onderzoeken hebben de gezondheidsvoordelen van honing voor hart en bloedvaten aangetoond. Honing blijkt nuchtere glucose, LDL-cholesterol en triglyceriden te verlagen en HDL-cholesterol te verhogen. Deze gunstige effecten werden vooral waargenomen bij onbewerkte honing van één plantensoort, zoals acacia of klaver, in tegenstelling tot honing uit meerdere bloemen.

Honing is dus meer dan alleen suiker: het heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Deze eigenschappen werden in de al oudheid erkend, voornamelijk bij infectiepreventie en wondgenezing. Inmiddels wordt honing het ook geassocieerd met het voorkomen en behandelen van verschillende aandoeningen, waaronder bij hoge bloeddruk, kanker, astma en diabetes. Honing is een antioxidant, heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Ook kan het helpen bij gewichtsbeheersing. Het bevat daarnaast voedingsstoffen, enzymen, mineralen, vitaminen, een uniek microbioom en prebiotisch-werkende stoffen die als voedsel dienen voor het microbioom. Deze combinatie van probiotica en prebiotica maakt honing een synbioticum.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze gezondheidsvoordelen alleen gelden voor rauwe, onbewerkte honing. Supermarkthoning wordt vaak namelijk nog bewerkt, zoals door het goedje te persen, filteren en verhitten.

Kortom, niet alle vrije suikers zijn hetzelfde. Om te bepalen of honing gezond is, moeten we rekening houden met de kwaliteit, de dosering en de context.

Bron: 1 Honing, een uniek synbioticum | MMV

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Kunst verrijkt gezondheid

Het onderzoek van iPH en LKCA, genaamd ‘Kunst als verwondermiddel’ verkent de waarde van actieve cultuurparticipatie voor de gezondheid in de eerstelijnszorg. Dit initiatief komt voort uit de druk op de Nederlandse gezondheidszorg en het besef dat gezondheid beïnvloed...