28-04-2019

Geen medicijnen, een veganistisch dieet volstaat om diabetes te behandelen

Geschat wordt dat type 2 diabetes goed is voor 10 procent van alle kosten voor de gezondheidszorg in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Maar het is een goed behandelbare ziekte. Diabetici kunnen hun aandoening onder controle houden door een veganistisch dieet te volgen.

Het plantaardig dieet vermindert een aantal van de kenmerkende biologische markers van type 2 diabetes zonder medicijnen te hoeven gebruiken, zo bleek uit een omvangrijke overzichtsstudie.

Het dieet helpt ook tegen depressies – een aandoening die drie keer vaker voorkomt bij diabetici – en verbetert het algemeen welbevinden, stelden onderzoekers van de Universiteit van London vast. Diabetici verliezen ook gewicht met dit dieet.

Het overschakelen op het dieet kan de kosten van geneesmiddelen en andere medische behandelingen jaarlijks met $176 miljard (155 miljard euro) in de Verenigde Staten en £24 miljard (27 miljard euro) in het Verenigd Koninkrijk beperken.

Een veganistisch dieet zorgt voor een significante afname van de symptomen van type 2 diabetes, in die mate dat het geneesmiddelengebruik gestaakt of de dosis verlaagd kan worden, ontdekten de onderzoekers nadat zij elf eerder gepubliceerde studies onder 433 mensen met diabetes met een gemiddelde leeftijd van of 55 jaar nogmaals bestudeerden.

Het dieet was succesvoller dan de meeste richtlijnen van patiëntenverenigingen over de hele wereld aanbevelen, zeggen zij.
Een veganistisch dieet is vrij van alle dierlijke producten, ook zuivel, en staat alleen fruit, groenten, peulvruchten (zoals linzen), noten, zaden en volle granen toe.

Bron: BMJ Open Diab Res Care, 2018; 6: e000534
 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.