21-07-2008

Diabetes: probeer groene thee in plaats van rosiglitazon

Wie diabetes type 2 heeft, doet er goed aan elke dag veel groene thee te drinken. Het is even effectief – en veel veiliger – dan het middel rosiglitazon, dat wereldwijd het meest wordt voorgeschreven, zij het in Nederland (vanwege de gevaren) pas wanneer andere middelen niet voldoende werken.
Groene thee bevat een antioxidant genaamd epigallocatechinegallaat (EGCG), dat bij mensen met matige diabetes even effectief is als rosiglitazon. Met dat laatste is het vergeleken in een onderzoek met diabetische muizen, en het bleek dat de muizen die EGCG kregen, even goed tegen suiker konden en insuline konden produceren als de muizen die rosiglitazon kregen. Aan het eind van de tien weken durende trial bleek het groenethee-extract insulineproducerend weefsel te hebben gespaard en andere beschermende effecten in de pancreas tot stand te hebben gebracht.
Dit nieuwe onderzoek, uitgevoerd door de wetenschappers van het Karolinska Instituut in Zweden, bevestigt wat we al een tijd wisten. Groene thee werd zeventig jaar geleden voor het eerst aangeprezen als een succesvolle therapie bij diabetes, en uit recente onderzoeken met mensen bleek dat hoe meer groene thee iemand dronk, des te beter. De grootste voordelen zijn aangetoond bij mensen die wel zes koppen per dag dronken7.
7European Association for the Study of Diabetes, Amsterdam, 19 september 2007

 

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws