01-11-2019

Ongezond tandvlees kan ziekte van Alzheimer aanjagen

De ziekte van Alzheimer, reuma en een vorm van longontsteking kunnen allemaal beginnen in het tandvlees.

Er zijn bacteriën uit geïnfecteerd tandvlees gevonden in de hersenen van patiënten met alzheimer. Wetenschappers beginnen te begrijpen hoe deze bacteriën zich door het lichaam kunnen verplaatsen, vanuit het tandvlees naar de hersenen.

Ze vermoeden dat de bacteriën van de tandvleesaandoening gingivitis ook reumatoïde artritis en longontsteking kunnen veroorzaken, als gevolg van het inhaleren van voedsel of speeksel.
De tandvleesbacterie Porphyromonas gingivalis werd gevonden in de hersenen van alzheimerpatiënten, maar niet in het hersenweefsel van mensen die deze ziekte nooit hebben gehad, aldus onderzoekers van de University of Louisville School of Dentistry.

De bacterie P. Gingivalis wordt aangetroffen bij ongeveer 20 procent van de mensen en zij kan schadelijk zijn als ze een ontstekingsreactie op gang brengt die gezwollen en bloedend tandvlees veroorzaakt en terugtrekkend tandvlees. Tegen die tijd wordt de diagnose gingivitis of parodontitis gesteld. De bacterie kan vanuit de mond terechtkomen in de bloedstroom, door kauwen op voedsel of tandenpoetsen.

Experimental Biology 2019 annual meeting, April 7, 2019

Uit dezelfde categorie

Verslaafd? Tips en tricks om er vanaf te komen!

Daar gaan we weer. Een blog die uitlegt hoe je het beste kunt afkicken van je verslaving. Goed bedoelde adviezen van artikelen of mensen om je heen zijn soms eerder vervelend dan helpend. Waar je in het verleden misschien al vele opties hebt bedacht of geprobeerd, het...

Het laatste nieuws