28-04-2024

Een vitamine D supplement in de zomer, wel of niet nodig?

Vitamine D wordt voornamelijk door de huid aangemaakt onder invloed van UVB uit zonlicht. De zon is de belangrijkste bron van onze vitamine D status en een kleine hoeveelheid kunnen we uit voeding halen. Nu de zomer eraan komt, vragen sommigen zich af of extra inname van deze ‘zonnevitamine’ nog nodig is. Voor bepaalde doelgroepen is extra ondersteuning middels een vitamine D wel verstandig. Val jij hieronder?

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is gedurende het hele jaar belangrijk voor onze gezondheid. Ons lichaam heeft deze vitamine namelijk nodig voor sterke botten en tanden, maar het speelt ook een rol bij de weerstand en spierkracht.

Hiervoor gebruikt het lichaam vitamine D:

 • Verhoging van de opname van kalk in de botten.
 • Opbouw van sterke botten bij kinderen.
 • Opname van calcium uit voeding.
 • Bijdrage aan een normale celdeling.
 • Ondersteuning van het immuunsysteem.
 • Hulp bij het sterk houden van de tanden.
 • Een rol bij het behoud van sterke en soepele spieren.

Hoe krijg je voldoende vitamine D binnen?

Wanneer je dagelijks rond lunchtijd een kwartier tot een half uur buiten bent, maak je in principe voldoende vitamine D aan. Ook als het (licht) bewolkt is. Buiten de lente- en zomermaanden staat de zon te laag en is er te weinig zonkracht om voldoende vitamine D aan te maken. Maar gelukkig kan ons lichaam de vitamine ook opslaan waardoor je een voorraadje opbouwt voor de donkere maanden. Haal je benodigde portie vitamine D in ieder geval niet onder de zonnebank. Je maakt hiermee maar weinig aan en het is schadelijker voor je huid.

Een kleine hoeveelheid vitamine D krijg je binnen via voeding. Dit zit van nature namelijk in voedingsmiddelen zoals vette vis (haring, zalm en makreel). Ook vind je de vitamine in mindere mate in vlees, eieren of als toevoeging aan bakproducten zoals halvarine en margarine.

Aan wie worden vitamine D supplementen geadviseerd?

Wanneer je niet voldoende buiten komt tussen 11 en 15 uur, dan kun je baat hebben bij extra inname van vitamine D. Dit geldt met name bijvoorbeeld voor nachtwerkers. Het is goed te weten dat zonnebrandcrème UVB stralen tegenhoudt. Dit zorgt voor een verlaagde aanmaak van vitamine D. Natuurlijk blijft bescherming belangrijk, want het zijn dezelfde stralen die ervoor zorgen dat je huid verbrandt. Daarbij worden door de verschillende gezondheidsinstanties aan de volgende mensen extra inname van vitamine D supplementen geadviseerd:

 • Kinderen tot 4 jaar: nodig voor de opbouw van botten en tanden. Aan kunstvoeding voor baby’s is extra vitamine D al toegevoegd. Geef je borstvoeding dan kun je aanvullen met een vitamine D supplement.
 • Ouderen: vrouwen vanaf 50 en mannen vanaf 70 jaar.
 • Zwangere vrouwen: vitamine D heeft een gunstige invloed heeft op het celdelingsproces.
 • Vrouwen die een sluier of burka dragen en zodoende niet worden blootgesteld aan direct zonlicht.
 • Mensen met een van nature getinte donkere huidskleur: deze maken minder (snel) vitamine D aan in de huid.

Wat is beter; druppels of pillen?

Voor de werkzaamheid maakt het in principe niet uit welke vorm vitamine D je gebruikt. Wel kun je vitamine D het beste innemen in combinatie met vette voeding. De stof lost namelijk op in vet en wordt daardoor beter door het lichaam opgenomen. Vitamine D3 druppels bevatten daarom meestal een olie, zoals olijfolie. Ook zijn druppels makkelijker te doseren en in te nemen voor kinderen. In softgels kan ook olie toegevoegd worden. Veel merken geven een keuze in verschillende toedieningsvormen en doseringen, zoals Bonusan vitamine D.

Plantaardige vitamine D; een duurzaam alternatief

Je kunt het beste kiezen voor D3 (cholecalciferol) in plaats van D2. Vitamine D3 komt voor in dierlijke bronnen en omdat je deze vorm ook in je huid aanmaakt, wordt het beter opgenomen dan de plantaardige variant (D2). Goed nieuws voor mensen die bewust kiezen voor een vegetarische of plantaardige levensstijl omwille van de gezondheid en/of het milieu. Tegenwoordig is vitamine D3 namelijk ook in plantaardige vorm verkrijgbaar. Dit wordt gehaald uit korstmos, een type schimmel dat op bomen groeit.

Je kunt voor meer advies over jouw persoonlijke vitamine D inname altijd terecht bij je arts of gezondheidsprofessional.

Uit dezelfde categorie

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...

Kauwgom kauwen tegen gaatjes

Gaatjes en tandvleesontsteking zijn veel voorkomende mondziektes. Suikervrije kauwgom kan gebruikt worden om deze ziektes te voorkomen. Ook kunnen er kruiden en middelen worden toegevoegd aan kauwgom om de mondgezondheid te verbeteren. Iraanse wetenschappers hebben...

Contact met natuur bevordert geluksgevoel

De Universiteit Twente gaat onderzoeken wat het effect op het welbevinden is als je dagelijks tijd in de natuur doorbrengt. Ze vraagt deelnemers aan het onderzoek om gedurende twee weken 10 keer een half uur in een natuur door te brengen. Doe je mee?1 Eigenlijk weten...

Avondsnacken en overlijden aan kanker en diabetes

Eten na 10 uur ’s avonds verhoogt het risico op overlijden aan kanker of diabetes. Dat concluderen Chinese onderzoekers op basis van de gegevens van 41.744 Amerikaanse deelnemers die ze negen jaar hebben gevolgd. Hoe wordt de relatie tussen avondsnacken en overlijden...

Zeegeluiden en ‘zeespray’ zijn heilzaam

Niet iedereen beseft het, maar er vindt wetenschappelijk onderzoek plaats naar de heilzame werking van zee en strand. Ook in Europa, onder meer onder de vlag van BlueHealth. Dit onderzoeksinitiatief werd opgestart in 2016 en kijkt vooral naar hoe waterrijke omgevingen...