14-07-2008

Dieseluitlaatgassen en de hersenen

Uitlaatgassen van zware dieseltrucks kunnen de hersenfunctie aantasten, zo is gebleken uit onderzoek. De kleine roetdeeltjes die ontstaan bij de verbranding van diesel, hebben namelijk effect op de manier waarop onze hersenen werken. Het is niet duidelijk of ze ook bepaalde capaciteiten kunnen verstoren. Deze effecten, die gemeten werden met specifieke apparatuur die hersenfuncties in de gaten houden, treden op een halfuur na blootstelling aan partikels van dieselverbranding.
Voordat het onderzoek gedaan werd, was nog niet bekend of de roetdeeltjes effect hadden in het lichaam, al was wel bekend dat ze de hersenen konden bereiken. De onderzoekers kwamen tot hun ontdekking door metingen te doen bij tien vrijwilligers. Vijf van hen werden een uur lang aan uitlaatgassen van dieselverbranding blootgesteld en vijf niet. Die laatsten fungeerden als referentiegroep. De blootgestelden werden gedurende de trial tot een uur daarna in de gaten gehouden. Binnen een halfuur vanaf de inademing van de uitlaatgassen werd er een significante verandering van hersenactiviteit gemeten. Die veranderingen hielden aan tot een uur na de blootstelling.
Hoewel de vervuilende stoffen mogelijk ook effect hebben op het centrale zenuwstelsel, konden de onderzoekers niet vaststellen of er specifieke vaardigheden op enigerlei wijze worden aangetast4.

4Part Fibre Toxicol, 2008 ; 5 : doi : 10.1186/1743-8977-5-4
 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws