12-09-2022

Uitlaatgassen van auto’s verlagen IQ-niveaus met ongeveer drie punten

Door loodhoudende uitlaatgassen is het IQ-niveau van de gemiddelde Amerikaan met ongeveer drie punten gedaald.

Gezamenlijk hebben de uitlaatgassen 170 miljoen Amerikaanse volwassenen beroofd van ongeveer 824 miljoen IQ-punten, ongeveer drie per persoon, schatten onderzoekers van de Duke Universiteit.

Alle Amerikanen geboren vóór 1996 – toen lood uit benzine werd verbannen – kunnen worden getroffen; zij kunnen tekenen van snellere hersenveroudering vertonen. Het risico is vooral hoog voor wie kind was in de jaren zestig en zeventig, omdat het loodgehalte in het milieu in die decennia op het hoogste niveau lag.

Mensen die midden tot eind jaren 60 geboren zijn kunnen het zwaarst worden getroffen, hun IQ is mogelijk tot 6 punten gedaald.

Er is geen veilig niveau van blootstelling aan lood. Het is een neurotoxine die hersencellen kan aantasten, en vooral kinderen lopen risico op een verstoorde hersenontwikkeling en een lager cognitief vermogen, zeggen de onderzoekers.

Bron: Proc Natl Acad Sci VS, 2022; 119(11): e2118631119

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws