25-01-2024

De gevaren van E-nummers

Gezond eten is belangrijk. Het liefst zo ‘natuurlijk’ mogelijk. Daarnaast kunnen supplementen essentieel zijn om aan alle voedingsstoffen te komen die je op een dag nodig hebt. In die zin betekent gezond dus niet per se natuurlijk. Geldt dit ook voor E-nummers?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om een voedingsmiddel op een specifieke manier te verbeteren. Denk hierbij aan het versterken van de smaak of verlengen van de houdbaarheid.1 Dit is direct het verschil met andere ingrediënten: deze hebben namelijk op zichzelf al voedingswaarden. Zo versterkt zout niet alleen de smaak van eten, maar reguleert het ook de opname en afvoer van vocht.2 E-nummer 621 versterkt daarentegen alleen de smaak.

E-nummers: ontwikkeling en gebruik

E-nummers worden op twee manieren gemaakt. Sommigen worden uit de natuur onttrokken, terwijl andere kunstmatig in de fabriek wordt gecreëerd. De laatste optie is hierbij goedkoper.1 Alle E-nummers worden onderzocht door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid voordat ze worden goedgekeurd voor gebruik. De E van E-nummer staat dan ook voor Europa. Tijdens gebruik worden E-nummers gereguleerd met limieten en controles voor veiligheid.

Toch staan veel mensen sceptisch tegenover E-nummers. Zo bespreekt dit bericht van Medisch Dossier een specifiek E-nummer dat de kans op diabetes type 2 blijkt te verhogen. E-nummers zitten daarnaast vaak in ongezonde producten. Deze producten hebben vaak zoetstoffen, kleurstoffen en smaakversterkers nodig.1 E-nummers zitten zelfs in biologisch eten, hoewel hierbij maar 51 van de honderden E-nummers worden gebruikt.3 Als je extra voorzichtig wilt zijn met E-nummers kan ervoor kiezen biologisch eten te kopen.

 

Bronnen:

1 https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx
2 https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/gezond-eten/zout-eten
3 https://allesoverbio.be/artikels/wat-zijn-e-nummers-en-worden-die-ook-in-bio-gebruikt

Lees ook:

https://medischdossier.org/dit-e-nummer-verhoogt-de-kans-op-diabetes-type-2/

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws