21-07-2008

Astma vaak door vroeg gebruik van antibiotica

Kinderen die in hun eerste levensjaar behandeld zijn met antibiotica, hebben een twee keer zo grote kans dat ze astma krijgen tegen de leeftijd van zeven jaar, zo is uit nieuw onderzoek gebleken.
Het risico was het hoogst onder kinderen die vier keer of vaker een kuur hadden gehad en die ‘breedspectrum’-antibiotica gekregen hadden. Deze ontdekking is in Canada gedaan door onderzoekers die de medische dossiers van 13.116 kinderen zijn nagegaan. Om er zeker van te zijn dat de kinderen niet al een reeds bestaande aandoening hadden die wellicht tot de astma geleid had, keken ze enkel naar kinderen die de antibiotica hadden gekregen voor iets anders dan problemen van de luchtwegen. Het bleek dat die kinderen twee keer zo vaak astma kregen als kinderen die geen antibiotica hadden gekregen.
Het risico was kleiner als kinderen jonger dan twaalf maanden geen breedspectrum, en liever nog ook geen ander, antibiotica hadden gekregen8.
8Chest, 2007; 131: 1753-1759
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws