14-05-2019

Vis helpt kinderen met astma

Veel vette vis eten, zoals zalm en tonijn, kan de longfunctie van kinderen met astma verbeteren.

Kinderen gaan binnen zes maanden veel beter ademhalen als ze twee keer per week vis eten, volgens onderzoekers van La Trobe Universiteit in Australië.

Hoofdonderzoeker Maria Papamichael zegt dat de bevindingen kloppen met andere studies die hebben aangetoond dat je astma succesvol kunt aanpakken met bijna uitsluitend gezonde voeding.

De onderzoekers testten het dieet bij een groep van 64 kinderen met een milde vorm van astma. De helft van hen kreeg tweemaal per week minstens 150 gram vette vis; de rest bleef zijn gewone voedingspatroon volgen.

Aan het eind van de zes maanden was bij de kinderen die veel vette vis aten de ontsteking van de bronchiën met 14 eenheden gedaald (een vermindering van 10 eenheden wordt als ‘significant’ beschouwd).

Vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren: die hebben ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor de astmasymptomen afnemen, aldus de onderzoekers.

Bron: J Hum Nutr Diet, 30 oktober 2018
 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.