18-10-2023

De vicieuze cirkel van koffie

In Nederland houden wij erg van cafeïne.1 We nemen dit stofje vooral tot ons door het drinken van koffie en thee.2 Cafeïne staat erom bekend dat het jouw stemming, energieniveau en alertheid kan verhogen.1 Hiertegenover staat echter dat cafeïne ook je slaap kan verslechteren.3

Recent onderzoek uit Zwitserland bekeek de invloed van cafeïnegebruik gedurende de dag op de slaapkwaliteit van twintig mannen.3 Deze jongvolwassen mannen werden allemaal getest in drie verschillende periodes, waarbij de deelnemers niet wisten in welke periode ze zaten. De eerste periode was de cafeïne-periode, waarbij men gedurende tien dagen elke dag drie keer 150mg cafeïne (ongeveer één kop koffie2) innam. Ten tweede was er de ontwenningsperiode, waarbij men eerst acht dagen drie keer 150mg cafeïne innam en daarna twee dagen een placebo. Als laatste was er de placebo-periode, waarbij de deelnemers voor tien dagen lang niet wisten of ze wel of geen cafeïne binnenkregen. Na elke periode werden de participanten getest. Dit werd onder andere gedaan door middel van hersenmetingen, en door een vragenlijst over de subjectieve kwaliteit van de nachtrust.

Alhoewel de totale slaaptijd weinig verschilde tussen de drie periodes, begon de REM slaap – een deel van de slaapcyclus die heel belangrijk is voor uitgerust wakker worden – wel later in de cafeïne-periode. Dit schemerde door in de subjectieve kwaliteit van de nachtrust, gezien de deelnemers uit deze periode meer problemen meldden met het wakker worden en zich hierna ook nog eens vermoeider voelden.

De onderzoekers concluderen dat het vermoeider wakker worden ervoor kan zorgen dat men in de ochtend sneller begint met opnieuw koffiedrinken, dan als men op een normalere manier wakker wordt. Alhoewel het onderzoek op een relatief kleine schaal is uitgevoerd, met alleen maar jonge, mannelijke deelnemers, geeft het sterk bewijs voor de langdurige werking die koffie op jouw lichaam kan hebben.

Voor nu is het dus moeilijk om te zeggen wat deze studie voor jou betekent, tenzij je een jongvolwassen man bent. Vervolgonderzoek zou daarom moeten kijken naar vrouwen en naar andere leeftijdsgroepen.

Bronnen:
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10459237/
2 https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx
3 PMID: 34024173, DOI: 10.1177/07487304211013995

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws