14-01-2020

Zuivel beschermt tegen hartziekte (maar alleen bij vrouwen)

Zuivel kan bescherming bieden tegen hartziekten en diabetes type 2 – maar dat geldt alleen voor vrouwen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Ondanks de groei van de vetarme-voedingsindustrie lijkt een voedingspatroon met veel vetten uit zuivel volgens verscheidene nieuwe studies bescherming te bieden.
Maar toen onderzoekers van de Israëlische University of Haifa de gegevens combineerden, stelden zij vast dat een dergelijk dieet het risico op cardiovasculaire ziekten (CVZ) alleen echt verlaagt bij vrouwen – er is geen duidelijk effect gevonden, positief of negatief, bij mannen.

Zij namen 201 eerder gepubliceerde onderzoeken door en constateerden net als anderen dat er een omgekeerde relatie bestond tussen een dieet met veel zuivel en hartziekten.
Met andere woorden, hoe meer vetten uit zuivel de deelnemers aten, hoe minder kans ze hadden op een hartziekte of diabetes type 2, waarmee de theorie van vetten-hartziekten in twijfel wordt getrokken.

Zuivelverwerking

Maar bij dieper graven in de gegevens bleek het effect alleen statistisch significant te zijn voor vrouwen, met een risicoafname van ongeveer 15 procent voor beide aandoeningen.
De onderzoekers weten niet waarom er verschil in risico zou zijn tussen vrouwen en mannen. Het zou eraan kunnen liggen dat de beide seksen zuivel anders verwerken, maar het kan ook komen door invloeden van andere voedings- of leefstijlfactoren.

Nutr Rev, 2019; 77: 417–29

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.