14-01-2020

Zuivel beschermt tegen hartziekte (maar alleen bij vrouwen)

Zuivel kan bescherming bieden tegen hartziekten en diabetes type 2 – maar dat geldt alleen voor vrouwen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Ondanks de groei van de vetarme-voedingsindustrie lijkt een voedingspatroon met veel vetten uit zuivel volgens verscheidene nieuwe studies bescherming te bieden.
Maar toen onderzoekers van de Israëlische University of Haifa de gegevens combineerden, stelden zij vast dat een dergelijk dieet het risico op cardiovasculaire ziekten (CVZ) alleen echt verlaagt bij vrouwen – er is geen duidelijk effect gevonden, positief of negatief, bij mannen.

Zij namen 201 eerder gepubliceerde onderzoeken door en constateerden net als anderen dat er een omgekeerde relatie bestond tussen een dieet met veel zuivel en hartziekten.
Met andere woorden, hoe meer vetten uit zuivel de deelnemers aten, hoe minder kans ze hadden op een hartziekte of diabetes type 2, waarmee de theorie van vetten-hartziekten in twijfel wordt getrokken.

Zuivelverwerking

Maar bij dieper graven in de gegevens bleek het effect alleen statistisch significant te zijn voor vrouwen, met een risicoafname van ongeveer 15 procent voor beide aandoeningen.
De onderzoekers weten niet waarom er verschil in risico zou zijn tussen vrouwen en mannen. Het zou eraan kunnen liggen dat de beide seksen zuivel anders verwerken, maar het kan ook komen door invloeden van andere voedings- of leefstijlfactoren.

Nutr Rev, 2019; 77: 417–29

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws