Zonlicht speelt rol bij beschadiging nieren van lupuspatiënten

Onderzoekers van de Geisel School of Medicine in Dartmouth en de universiteit van Washington sloegen de handen ineen voor een studie naar de impact van uv-licht op de nieren van lupuspatiënten. De studie biedt inzichten in de manier waarop het zonlicht de klinische symptomen bij auto-immuunziekten als lupus verergeren.

Uit eerder onderzoek bleek dat blootstelling aan uv-licht lokale huidontstekingen en ziekten bij tot wel 80 procent van de lupuspatiënten kan veroorzaken, waaronder nierziekte. Tot op heden was de onderliggende oorzaak niet bekend. De nieuwe studie toont een direct verband aan tussen huidontsteking door uv-straling en nierbeschadiging bij lupuspatiënten. Lupus is een auto-immuunziekte waarbij het eigen weefsel zichzelf aanvalt en zo ontstekingen veroorzaakt aan gewrichten, huid, nieren, hersenen, hart en longen.

Het studiemateriaal: muizen. Op verschillende tijdstippen zochten de onderzoekers naar letsel en ontstekingsmarkers in de huid, het bloed en de nier van de muizen. Het bleek dat neutrofielen, een type witte bloedcellen die nodig zijn om ontstekingen te bestrijden, niet alleen in een aan uv-licht blootgestelde huid trok, maar ook verspreidden door de bloedsomloop en hun weg zochten naar de nier. De onderzoekers ontdekten dat een eenmalige blootstelling van de huid aan uv-licht ontstekings- en verwondingsprocessen in de nieren stimuleert.

De ontdekte ontstekings- en verwondingsmakers in de nieren van de muizen leken sterk op de markers voor nierletsel van de ernstigere nierbeschadiging bij lupuspatiënten. Daarnaast veroorzaakte de blootstelling aan uv-licht ook een immuunrespons bij zowel huid als de nieren, één die vaak tot uiting komt bij de meeste lupuspatiënten: de type 1 interferonrespons.

Voor de gezonde muizen geldt dat ze volledig herstelden. Voor lupuspatiënten kan het gevolgen hebben voor reeds bestaande ontstekingen en kan het leiden tot het opvlammen van nierziekten.

Bron: PNAS January 19, 2021 118 (3) e2019097118

Uit dezelfde categorie

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...