Zonlicht speelt rol bij beschadiging nieren van lupuspatiënten

Onderzoekers van de Geisel School of Medicine in Dartmouth en de universiteit van Washington sloegen de handen ineen voor een studie naar de impact van uv-licht op de nieren van lupuspatiënten. De studie biedt inzichten in de manier waarop het zonlicht de klinische symptomen bij auto-immuunziekten als lupus verergeren.

Uit eerder onderzoek bleek dat blootstelling aan uv-licht lokale huidontstekingen en ziekten bij tot wel 80 procent van de lupuspatiënten kan veroorzaken, waaronder nierziekte. Tot op heden was de onderliggende oorzaak niet bekend. De nieuwe studie toont een direct verband aan tussen huidontsteking door uv-straling en nierbeschadiging bij lupuspatiënten. Lupus is een auto-immuunziekte waarbij het eigen weefsel zichzelf aanvalt en zo ontstekingen veroorzaakt aan gewrichten, huid, nieren, hersenen, hart en longen.

Het studiemateriaal: muizen. Op verschillende tijdstippen zochten de onderzoekers naar letsel en ontstekingsmarkers in de huid, het bloed en de nier van de muizen. Het bleek dat neutrofielen, een type witte bloedcellen die nodig zijn om ontstekingen te bestrijden, niet alleen in een aan uv-licht blootgestelde huid trok, maar ook verspreidden door de bloedsomloop en hun weg zochten naar de nier. De onderzoekers ontdekten dat een eenmalige blootstelling van de huid aan uv-licht ontstekings- en verwondingsprocessen in de nieren stimuleert.

De ontdekte ontstekings- en verwondingsmakers in de nieren van de muizen leken sterk op de markers voor nierletsel van de ernstigere nierbeschadiging bij lupuspatiënten. Daarnaast veroorzaakte de blootstelling aan uv-licht ook een immuunrespons bij zowel huid als de nieren, één die vaak tot uiting komt bij de meeste lupuspatiënten: de type 1 interferonrespons.

Voor de gezonde muizen geldt dat ze volledig herstelden. Voor lupuspatiënten kan het gevolgen hebben voor reeds bestaande ontstekingen en kan het leiden tot het opvlammen van nierziekten.

Bron: PNAS January 19, 2021 118 (3) e2019097118

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws