10-12-2017

Zoetstoffen maken je niet slanker: ze zorgen juist voor extra kilo’s (en veroorzaken hartziekten)

We doen een caloriearme zoetstof – zoals aspartaam, sucralose of stevia – in onze warme dranken om niet aan te komen. Maar ze kunnen precies het tegenovergestelde doen als we ze gedurende langere tijd gebruiken. En ze zorgen niet alleen voor extra kilo’s, maar verhogen ook het risico op diabetes, een hoge bloeddruk en hartziekten. Bovendien kunnen ze van invloed zijn op onze stofwisseling, darmbacteriën en eetlust, aldus onderzoekers van de Universiteit van Manitoba.

Toename in gewicht

De onderzoekers keken nogmaals naar de resultaten van 37 studies die de gezondheid registreerden van meer dan 40.000 mensen die zoetstoffen gebruikten. Deze mensen verloren geen gewicht, en de langer durende studies – die deelnemers tot wel 10 jaar lang volgden – lieten zien dat zij juist toenamen in gewicht.

Ze hadden ook meer kans op obesitas, een hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en andere gezondheidsklachten in vergelijking met mensen die geen zoetstoffen gebruikten.

Hoewel miljoenen mensen iedere dag caloriearme zoetstoffen gebruiken, is het verbazingwekkend hoe weinig onderzoek er is gedaan naar hun veiligheid en het vermogen om slank te blijven bij caloriearm zoetstofgebruik is helemaal niet onderzocht, vertelt hoofdonderzoeker Ryan Zarychanski.

Terughoudend

Mensen zouden zoetstoffen op zijn minst met terughoudendheid moeten gebruiken – of helemaal niet – totdat er meer onderzoek naar gedaan is, vinden de onderzoekers.

Ondertussen zullen de wetenschappers ook kijken naar de impact die kunstmatige zoetstoffen kunnen hebben op het ongeboren kind als vrouwen ze gebruiken tijdens de zwangerschap.

 

Bron: Canadian Medical Association Journal
 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.