01-11-2019

Zittend leven draagt bij aan 50.000 levens per jaar

Zitten wordt wel het ‘nieuwe roken’ genoemd. Het is een probleem dat alleen al in het Verenigd Koninkrijk 50.000 mensen per jaar het leven kost. En slechts 30 minuten beweging per dag kan al zorgen voor een halvering van het aantal vroegtijdige sterfgevallen door hartziekten en kanker, zo is uit onderzoek gebleken.

Het grootste deel van de dag zittend doorbrengen verhoogt het risico op hartziekte, diabetes 2, kanker en uiteindelijk ook op overlijden. In het VK leidt dit tot meer dan 50.000 doden per jaar, aldus onderzoekers van Queen’s University te Belfast.

Ongeveer 30 procent van de volwassenen brengt doordeweeks ten minste 6 uur per dag zittend door, oplopend tot 37 procent in het weekend. Ongeveer een derde van de mensen met een zittend leven zal ten minste twee ernstige aandoeningen krijgen, zoals hartziekte en diabetes type 2.

Volgens de onderzoekers hield in 2016 meer dan 11 procent van de sterfgevallen in het VK direct verband met een zittend leven; of anders gezegd, meer dan 69.000 doden in dat jaar hadden kunnen worden voorkomen als de mensen lichamelijk actiever waren geweest.

En daar is niet veel voor nodig, volgens onderzoekers van de American Cancer Society. Zij schatten dat slechts 30 minuten dagelijkse fysieke activiteit in enige vorm, in plaats van zitten, al kan zorgen voor een halvering van het sterftecijfer voor chronische ziekten zoals hartziekten en kanker.

De onderzoekers beoordeelden de leefstijl en mate van activiteit van meer dan 92.000 mensen over een periode van meer dan 14 jaar. Onder degenen die het minst actief waren – gedefinieerd als minder dan 17 minuten per dag enige vorm van lichaamsbeweging – bleek het risico op vroegtijdig overlijden al met 14 procent af te nemen bij 30 minuten licht inspannende beweging in plaats van zitten, en met 45 procent bij matig tot sterk inspannende beweging.

J Epidemiol Community Health, 2019; pii: jech-2018-211758 (Queen’s University study); Am J Prev Med, 2019; 56: 736–41 (American Cancer Society study)

Uit dezelfde categorie

Gezondheidsvoordelen van de E-bike

Waarschijnlijk wist je al dat fietsen gezond is, maar hoe zit dat met een elektrisch fiets? Haal je daar dezelfde gezondheidsvoordelen uit? Dankzij de technische ontwikkeling en komst van verschillende typen E-bikes is de populariteit de afgelopen twintig jaar...

Immuunsysteem een boost door beweging

Kan je gezondheid wel een zetje gebruiken? Wellicht is het dan handig naar je slaap- en bewegingspatroon te kijken, aldus onderzoekers van de faculteit Gezondheidswetenschappen en Sport aan de Universiteit van Stirland in Engeland. [1] De onderzoekers bekeken de...

Vijf minuten wandelen kan je hart gezond houden

Elk half uur achter je computerscherm vandaan komen voor een wandeling van vijf minuten kan helpen om je hart gezond te houden. Deze korte pauzes zijn voldoende om de effecten van langdurig zitten tegen te gaan; ze verlagen de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk,...

Het laatste nieuws