30-01-2024

Zinktekort gelinkt aan depressie

Een tekort aan het mineraal zink is geassocieerd met een verhoogde kans op depressie. Dit blijkt uit onderzoek bij driehonderd oudere werknemers (60-plussers) in Thailand.

De deelnemers vulden vragenlijsten in over onder meer hun voeding. Tevens werden vragenlijsten afgenomen tijdens interviews om een indruk te krijgen van hun cognitie, de aanwezigheid van een depressie en hun functioneren in het dagelijks leven. Ook werd de zinkbloedspiegel gemeten.

Lage zinkspiegel en depressie

De gemiddelde zinkspiegel bedroeg 80,5 mcg/dl, wat duidt op een tekort. Een normale zinkspiegel bedraagt minimaal 84 mcg/dl. Een lage zinkspiegel bleek significant gerelateerd aan de aanwezigheid van een depressie. Deelnemers met de laagste bloedspiegels hadden een ruim twee keer significant grotere kans op een hoge score op de Thai Geriatric Depression Scale-15, een instrument om de mate van depressie te meten. Een score groter dan vijf op deze depressieschaal is gerelateerd aan een depressie. Vrouwen bleken hierbij een groter risico te hebben op een zinktekort dan mannen. Zink speelt een belangrijke rol bij de regulering van de neurotransmitter serotonine. Dit zou het verband tussen zinktekort en depressie kunnen verklaren. Er werd geen significant verband gevonden tussen andere aandoeningen en een zinktekort.

Toereikende zinkinname

Zinkgebrek komt veel voor: ongeveer 20 tot 40% van de wereldbevolking heeft een tekort aan dit mineraal. Zink is onder meer belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem en de wondgenezing. Zink zit onder andere in vlees, vis, zeevoedsel, volkoren granen, noten en peulvruchten. Mensen met een gevarieerd voedingspatroon krijgen dus voldoende zink binnen, zou je denken. Maar zo eenvoudig is dat nog niet. Dit heeft onder meer te maken met het ontbreken van opslagmogelijkheden voor zink in het lichaam. Daarom zijn we afhankelijk van een dagelijks toereikende inname.

Bron:
1 Nutrients 2023; 15(2):322.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws