14-05-2019

Zinktekort gekoppeld aan autisme-epidemie

Zinktekort is mogelijk een van de oorzaken van de autisme-epidemie; en als dat zo is, kan het mineraal een sleutelrol spelen bij het voorkomen en behandelen van de aandoening, beweren onderzoekers.

Het mineraal is nodig voor de vorming en ontwikkeling van synapsen in de hersenen van een baby in de baarmoeder. Daarom kan het zin hebben zwangere vrouwen zinksupplementen te geven, om de epidemie te bestrijden, zeggen onderzoekers van de medische faculteit van de Stanford Universiteit.

Jonge kinderen met autisme zouden ook zink kunnen slikken, en mogelijk kan dat de aandoening terugdraaien.

Zink werkt doordat het twee eiwitten bindt – Shank2 en Shank3 – die nodig zijn voor de vorming en ontwikkeling van synapsen, die op hun beurt zenuwcellen in staat stellen om te communiceren.

‘Een zinktekort tijdens de vroege ontwikkeling kan bijdragen aan autisme, doordat synapsen minder goed rijpen en er minder neurale netwerken worden gevormd,’ zegt professor John Huguenard, een van de onderzoekers.

De onderzoekers zeggen dat het nog onduidelijk is of een zinktekort rechtstreeks verband houdt met autisme, vooral omdat er nooit gecontroleerde studies zijn gedaan naar het gebruik van zinksupplementen, niet om autisme bij zwangere vrouwen te voorkomen, en ook niet om autisme te behandelen bij kinderen.

Ze waarschuwen dat te veel zink de opname van koper remt, wat tot bloedarmoede en zwakke botten kan leiden. Een zinktekort kan ook het gevolg zijn van een slecht functionerende darm, die het mineraal niet goed opneemt.

Bron: Front Mol Neurosci, 2018; 11: 405

 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Het laatste nieuws