04-11-2021

Zink slikken bij verkoudheid, of toch niet?

Het mineraal zink komt geregeld naar voren als belangrijk supplement voor haar, huid, nagels, gezichtsvermogen en voor evenwicht tijdens stress. Onmisbaar dus. En dan vergeten we er nog één: verkoudheid. Maar is dit wel zo? Een nieuwe studie zocht dit uit.

Het bewijs voor gebruik van zinksupplementen is beperkt. De onderzoeksresultaten verschillen en dosering, formulering en periode van gebruik zijn nog niet goed onderzocht. Een nieuw onderzoek laat nu zien dat het aanvullen van zink wel degelijk kan helpen tegen verkoudheid of de griep. De vlag voor zink kan nog niet helemaal uit, want uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat zinktabletten nagenoeg geen effecten lieten zien bij deelnemers die met opzet werden geïnfecteerd met het rhinovirus: een virus wat verkoudheid tot gevolg kan hebben.

Onderzoekers van de Western Universiteit in Sydney voegden de resultaten van 28 Chinese en Engelse onderzoeken samen en kwamen tot verschillende conclusies. Het risico op het krijgen van symptomen van verkoudheid na inname zink was 28 procent lager, voor griepachtige ziekten gold een verlaging van 68 procent. Met opzet geïnfecteerde deelnemers toonden een risicoverlaging van maar 4 procent aan. Vrijwel nihil dus.

Wanneer zink gebruikt werd als behandeling tijdens ziekte, dan verdwenen de symptomen ongeveer twee dagen eerder en verminderden de symptomen rond de derde dag tijdens de piek. Over het algemeen werd de ernst van de symptomen er niet minder door.

Onderzoeker Hunter schrijft dat er kennis moet komen over de klinische werkzaamheid van de verschillende zinksupplementen. Volgens Hunter biedt zink een mogelijk alternatief voor het gebruik van antibiotica, omdat deze waarschijnlijk de duur van griepverschijnselen verkort en mogelijk de ernst vermindert.

Bron: BMJ Open, 2021: Vol 11, Iss 11

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Gezondheidsvoordelen van de E-bike

Waarschijnlijk wist je al dat fietsen gezond is, maar hoe zit dat met een elektrisch fiets? Haal je daar dezelfde gezondheidsvoordelen uit? Dankzij de technische ontwikkeling en komst van verschillende typen E-bikes is de populariteit de afgelopen twintig jaar...

Het laatste nieuws