14-05-2019

Zink en chocola: een een-tweetje tegen veroudering

Zink is het geheime recept dat de effecten van veroudering tegengaat en ervoor kan zorgen dat u langer leeft. Die positieve effecten worden nog sterker als u het combineert met een stof die in wijn, koffie, thee en chocola voorkomt: hydrochinon.

Zink is een mineraal dat ons lichaam helpt oxidatieve stress te bestrijden. Bij oxidatieve stress raken de cellen beschadigd door onstabiele, reactieve moleculen (vrije radicalen): een proces dat in verband wordt gebracht met veroudering.

Maar de positieve effecten van zink zijn nog groter als u het combineert met hydrochinon. Dat is een antioxidant dat in allerlei voedingsmiddelen en dranken zit, zoals cacaopoeder, pure chocolade, bessen, noten, groenten, wijn en bonen.

Zink activeert hydrochinon, wat niet alleen helpt om de effecten van veroudering te bestrijden, maar ook die van ontsteking, bepaalde soorten kanker en neurodegeneratieve aandoeningen, zoals alzheimer en parkinson, zeggen onderzoekers van de Auburn Universiteit in Alabama en de Universiteit van Erlangen-Nurnberg in Duitsland.

Bron: Nat Chem, 2018; 10: 1207-12
 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.