Ziekte van Pfeiffer is een waarschijnlijke oorzaak van MS

De oorsprong van multiple sclerose (MS) is tot nu toe een mysterie, maar sommige wetenschappers denken dat het kan worden veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus (EBV), beter bekend als de ziekte van Pfeiffer.

Dit kan een opening zijn naar een remedie tegen MS en het zou zelfs de verspreiding van de ziekte na vaststelling van een EBV-infectie kunnen stoppen, zeggen onderzoekers van de Harvard TH Chan School of Public Health.

EBV is een herpesvirus dat tot 95 procent van de volwassenen infecteert. Toch is MS een zeldzame ziekte, wat suggereert dat er nog een biologisch proces moet meespelen dat sommige mensen kwetsbaarder maakt.

MS-symptomen beginnen meestal ongeveer 10 jaar na een EBV-infectie te verschijnen.

De onderzoekers hebben verschillende jaren aan de hypothese gewerkt en zeggen dat ze nu bijna zover zijn dat EBV als oorzaak kan worden vastgesteld, nadat ze de gezondheid van meer dan 10 miljoen jonge volwassenen in actieve dienst bij het Amerikaanse leger hadden gevolgd.

Hiervan kregen er 955 de diagnose MS en na die te hebben gecontroleerd op tekenen van een EBV-infectie schatten de onderzoekers dat het virus het risico 32 keer verhoogt. Andere virussen hadden niet dezelfde impact.

Het probleem is nog wel dat er geen behandeling is voor EBV-infectie, althans niet in de reguliere geneeskunde.

Science, 2022; 375(6578): 296–301

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.