08-01-2018

Ziekenhuispatiënt heeft vaak ernstige bijwerkingen bij antibioticum

Ziekenhuispatiënten krijgen vaak antibiotica. Maar een op de vijf heeft last van een ernstige bijwerking of ongewenste reactie. En een op de vijf patiënten die zo’n reactie krijgt, had helemaal geen antibioticum hoeven te krijgen. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Artsen schrijven ziekenhuispatiënten vaak voor alle zekerheid antibiotica voor, ervan uitgaand dat die medicatie veilig is. Maar 20 procent van de patiënten heeft last van minstens één bijwerking, en elke tien dagen dat iemand het medicijn krijgt, stijgt de kans op bijwerkingen met 3 procent.

Langer blijven vanwege bijwerkingen

Veel voorkomende bijwerkingen zijn maag- en darmproblemen, nierproblemen en afwijkingen in het bloed. Maar sommige patiënten ontwikkelden zelfs een Clostridium difficile-infectie, wat ernstige darmproblemen kan veroorzaken. Bijna een kwart van de patiënten die een antibioticum kreeg, moest vanwege de bijwerkingen langer in het ziekenhuis blijven.

Onderzoekers van het Amerikaanse Johns Hopkins Ziekenhuis analyseerden het ziekteverloop van ongeveer 1500 patiënten tijdens hun verblijf in het ziekenhuis tot een maand na hun ontslag.

Antibiotica was niet nodig

Behalve het alarmerend hoge aantal bijwerkingen, kwamen de onderzoekers erachter dat 20 procent van de getroffenen helemaal geen antibiotica had moeten krijgen, omdat er geen reële dreiging was voor een bacteriële infectie.

‘Het gebeurt te vaak dat artsen […] denken dat antibiotica vast geen kwaad kunnen. Antibiotica kunnen patiënten daadwerkelijk schade toebrengen,’ zegt onderzoekster Pranita Tamma. Gelukkig staan Nederlandse artsen erom bekend dat ze veel minder antibiotica voorschrijven dan hun buitenlandse collega’s.

Bron: JAMA Intern Med. 2017; 177(9): 1308-1315
 

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws