09-06-2010

Ziek door ons dagelijks brood

Ons dagelijks brood lijkt niet erg goed voor ons: misschien maakt het op de lange duur zelfs doodziek. Dat geldt in elk geval voor het standaard brood in de winkel. Uit onderzoek is inmiddels duidelijk geworden hoe dat zou komen.

De meeste soorten brood zijn gemaakt van tarwebloem en zemelen. Die veroorzaken insulineresistentie en dat kan weer leiden tot een verhoogd bloedsuiker (hyperglykemie), hoge bloeddruk en verhoogde vetten in het bloed: allemaal voorbodes van diabetes type 2 en hartziekten, aldus onderzoekers van de Lund Universiteit in Zweden. Het enige brood waar we werkelijk gezonder van worden is volkorenbrood van (witte) roggebloem, afkomstig van het binnenste, witte deel van roggezaad. Dat brood verbetert juist het gehalte insuline en bloedsuiker. Wilt u een nog gezonder eetpatroon, voeg dan ook havermoutpap aan uw dagelijkse voeding toe.

Bron: Lund University; Expertanswer via Alphagalileo; http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=68219&CultureCode=en

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws