19-03-2019

Zes tot acht uur slaap is precies goed

Niet te veel, niet te weinig … de sweet spot van de slaap (precies voldoende) is 6-8 uur. Korter of langer slapen kan na verloop van tijd gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hartaandoeningen of beroerten, stellen onderzoekers.

Wie te lang slaapt, lijkt meer risico te lopen: wie altijd meer dan acht uur per nacht slaapt, heeft 33 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Bij mensen die minder dan zes uur slapen is dat risico 11 procent.

Af en toe te veel of te weinig slapen, is niet erg. De onderzoekers volgden de slaapgewoonten van meer dan 1 miljoen mensen gedurende meer dan negen jaar. Ze verdeelden die in drie groepen: veel-slapers, weinig-slapers en mensen die elke nacht zes tot acht uur sliepen.

Onderzoekers van het Onassis Centrum voor hartchirurgie in Athene weten niet zeker waarom de slaap de gezondheid beïnvloedt, maar ze denken dat het te maken heeft met de glucosestofwisseling, de bloeddruk en ontsteking.

‘Het is onwaarschijnlijk dat een keer een te korte nacht of uitslapen schadelijk is voor de gezondheid, maar er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat je een langdurig slaapgebrek of overmatig slapen beter kunt vermijden,’ zegt hoofdonderzoeker Epameinondas Fountas.

Een regelmatig slaappatroon, het vermijden van cafeïne en alcohol voor het slapengaan, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen allemaal helpen om de slaap-sweet-spot te bereiken, zeggen de onderzoekers.

Bron: Proceedings of the European Society of Cardiology Congress, München, 26 augustus 2018
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Het laatste nieuws