20-05-2024

Zeegeluiden en ‘zeespray’ zijn heilzaam

Niet iedereen beseft het, maar er vindt wetenschappelijk onderzoek plaats naar de heilzame werking van zee en strand. Ook in Europa, onder meer onder de vlag van BlueHealth. Dit onderzoeksinitiatief werd opgestart in 2016 en kijkt vooral naar hoe waterrijke omgevingen gezondheid en welzijn bevorderen.

Onder deze paraplu hebben wetenschappers onder meer ontdekt dat de geluiden van de zee een stimulerende invloed hebben op de ´prefrontale cortex‘, het hersengebied dat verantwoordelijk is voor emoties en gedachten. Dit zou het bewustzijn en emotioneel welzijn verbeteren.

Het geluid van de golven is rustgevend en ontspannend, net als de aanblik van zand en zee. Het is ook geen toeval dat het geluid van brekende golven wordt gebruikt in slaapmachines vanwege het kalmerende effect.

Slechts een paar uur aan het strand kan de nachtrust al bevorderen. Onder meer doordat stress- en angstniveaus worden verlaagd. Daarnaast zal ook de fysieke vermoeidheid aan het eind van de dag ertoe bijdragen dat je beter slaapt.

Het allerbeste is nog om (een stuk van) de wandeling blootsvoets af te leggen. Onze voetzolen bevatten de meeste zenuwuiteinden en zweetklieren van het lichaam. Zij worden maximaal gestimuleerd door een wandeling op blote voeten.

Bovendien versterkt dit de voetspieren. Ook is aangetoond dat lopen op zand tot wel 2,5 keer zoveel energie kost als een wandeling op hard oppervlak, omdat het meer vereist van de spieren. Je verbrandt dus ook meer calorieën.

Ook zeelucht heeft een heilzame uitwerking, wat te maken heeft met het begrip ‘zeespray’. Dit is zeewater dat door de golfslag is verneveld. Zeespray bevat door algen en bacteriën gemaakte stoffen die een gunstig effect hebben op het ecosysteem, en mogelijk ook op de humane gezondheid.

Wanneer je zeelucht inademt, neem je deze stoffen immers op in je lichaam. Ook hiernaar vindt onderzoek plaats, onder meer in België. Wetenschappers van de Universiteit van Gent stelden in een laboratoriumexperiment longtumorcellen bloot aan zeespray, afkomstig van de Belgische kust. Ze ontdekten dat zeespray anti-tumoreffecten heeft en mogelijk het cholesterolgehalte kan verlagen.

Het is al langer bekend dat mensen met luchtwegaandoeningen, zoals astma of COPD, gebaat zijn bij zeelucht. Voor hen is zelfs een speciale therapie (‘halotherapie’) ontwikkeld, waarbij de sfeer van het strand wordt nagebootst in een ‘zoutkamer’.

Daarvan zijn er inmiddels meerdere in Nederland. In zo’n zoutkamer worden minuscule deeltjes zout door een speciale generator verneveld, zodat ze gemakkelijk kunnen worden ingeademd tot aan de longblaasjes.

Meer informatie vind je op: https://bluehealth2020.eu/

Uit dezelfde categorie

Kunst verrijkt gezondheid

Het onderzoek van iPH en LKCA, genaamd ‘Kunst als verwondermiddel’ verkent de waarde van actieve cultuurparticipatie voor de gezondheid in de eerstelijnszorg. Dit initiatief komt voort uit de druk op de Nederlandse gezondheidszorg en het besef dat gezondheid beïnvloed...

Het laatste nieuws

Wandelen werkt: Minder zitten en in beweging

Ivonne Pappot is Mindful Walk-instructeur. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Voor Medisch Dossier schreef Ivonne een reeks columns over waarom wandelen werkt. Dit is het eerste deel. Tijdens de coronacrisis maakte het...

Orthomoleculaire therapie bij parkinson

Orthomoleculaire therapie richt zich op het herstellen van lichaamsbalansen door middel van voeding en voedingsstoffen. Deze therapie gaat uit van het idee dat genetische- en omgevingsfactoren samen met fysieke kenmerken invloed hebben op de processen in het lichaam....

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...