24-06-2019

Yoghurt voorkomt darmpoliepen bij mannen

Vanaf het 55ste levensjaar krijgen alle mannen en vrouwen in Nederland elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Als er tijdens dit onderzoek darmpoliepen worden gevonden, worden ze uit voorzorg weggehaald. Een darmpoliep kan namelijk uitgroeien tot darmkanker. Onderzoekers aan de Washington University School of Medicine ontdekten dat yoghurt darmpoliepen kan voorkomen.

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de rol van yoghurt bij het ontwikkelen van darmpoliepen. De onderzoekers analyseerden bestaande data van 32.606 mannen en 55.743 vrouwen die een endoscopie ondergingen. De data betrof onder meer informatie over leefstijl en dieet, inclusief yoghurtinname. Uit de analyse kwam naar voren dat mannen die twee porties yoghurt per week aten, minder risico op een darmpoliep hadden. Er bleek geen verband te zijn tussen de yoghurtinname en darmpoliepen bij vrouwen.

Bacteriën

Volgens de onderzoekers kunnen de positieve effecten van het eten van yoghurt weleens komen door de aanwezigheid van yoghurtculturen (de Lactobacillus bulgaricus en de Streptococcus thermophilus). Deze bacteriën gaan kankerverwekkende stoffen tegen. Ook zou yoghurt een ontstekingsremmend effect kunnen hebben in de dikke darm.

Bron: Gut. 2019 Jun 17.

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws