Yoga halveert de periodes van hartritmestoornissen

Onregelmatig hartritme (atriumfibrillatie) wordt meestal behandeld met medicijnen of een pacemaker, maar patiënten kunnen het probleem onder controle krijgen door yoga te beoefenen, aldus een nieuwe studie.

Yogaoefeningen kunnen het aantal beangstigende episodes halveren en de bloeddruk verlagen, waardoor yoga net zo effectief is als geneesmiddelen, zoals anti-stollingsmiddelen en anti-aritmica.

Yogasessies die houding combineren met ademhaling zijn het meest effectief en idealiter moet elke dag yoga worden beoefend, zeggen onderzoekers van het HG SMS Hospital in Jaipur, India.

Aan de studie deden 538 mensen met hartritmeproblemen mee, waarvan de helft vier maanden lang dagelijks yoga beoefende en vervolgens omwisselde met de niet-actieve groep. Ze werden ook aangemoedigd om thuis yogaoefeningen te doen.

Tijdens de weken dat yoga werd beoefend, kende de groep gemiddeld ongeveer 8 hartritme-episodes. De groep die niet aan yoga deed, meldde 15 periodes. De bloeddruk was lager in de yogagroep en de deelnemers meldden ook hogere energieniveaus, betere stemmingen en minder angst en depressie.

Typische symptomen van atriumfibrillatie zijn een onregelmatige pols, kortademigheid, vermoeidheid, pijn op de borst en duizeligheid. Het treft ongeveer 25 procent van de mensen van middelbare leeftijd en is verantwoordelijk voor maximaal 30 procent van de beroertes. Daarnaast is het risico op een vroegtijdige dood bijna twee keer zo groot.

Bron: European Society of Cardiology

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.