09-02-2016

Wortels zijn goed voor uw ogen

Dat mopje over een konijn met een bril klopt toch: wortels zijn goed voor uw gezichtsvermogen (maar ze helpen niet in het donker te kijken). Alle kleurrijke, carotenoïderijke groenten, waaronder ook spinazie en zoete aardappel, blijken te beschermen tegen achteruitgang van ons gezichtsvermogen als we ouder worden.
Een groot nieuw onderzoek heeft ontdekt dat groenten en fruit die veel carotenoïden bevatten de kans op leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (AMD) met 35 procent verminderen. AMD is de belangrijkste oorzaak van slechter zicht en blindheid bij het ouder worden.
Onderzoekers deden de ontdekking toen ze de gezondheid en voeding van 102.000 deelnemers aan de Nurses’ Health Study onderzochten, een Amerikaans epidemiologisch onderzoek.
Het grootste beschermende effect werd gevonden bij degenen die de meeste wortels, tomaten, spinazie, sinaasappels en andere groenten en fruit die rijk zijn aan carotenoïden aten. Carotenoïden zijn plantaardige kleurstoffen die de voeding hun opvallende kleur geven en die door het lichaam in vitamine A kunnen worden omgezet. De meest heilzame carotenoïden zijn luteïne en zeaxanthine, ontdekten de onderzoekers.
Bron: JAMA Ophthalmol, 2015: published online, October 8, 2015

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws