08-01-2018

Wortels zijn goed voor uw ogen; dat weet toch iedereen?

Eet voldoende wortels, dan blijft u scherp zien. Dat wist uw moeder al, zelfs uw kleine broertje weet het. Maar uw opticien misschien niet. Helaas geven deskundigen dit voedingsadvies niet aan hun patiënten, hoewel de kans op gezichtsverlies bij het ouder worden daar wel door zou dalen.

Het is zelfs zo dat elke gekleurde groente, zoals wortel, zoete aardappel of tomaat, de kans op leeftijdgerelateerde maculadegeneratie (LMD) doet dalen. Zoals de naam al suggereert, is dat een aandoening aan de ogen die steeds ernstiger wordt naarmate iemand ouder is.

Door meer gekleurde groenten op het menu te zetten, of supplementen te slikken met bètacaroteen en vitamine A, kan het risico drastisch dalen. En ook door te stoppen met roken.

Artsen adviseren het niet

Maar hoewel dat algemeen bekend lijkt, blijkt uit een nieuw onderzoek dat opticiens en oogartsen dit advies vaak niet aan hun patiënten geven.
Slechts 40 procent van de optometristen bespreekt manieren om met behulp van voeding de risico’s te verminderen. En van de oogartsen geeft slechts 5 procent adviezen over leefstijlverandering.

LMD is een aandoening waarbij de gele vlek (macula) van het netvlies steeds verder achteruitgaat. Onderzoekers van de Zweedse Mälardalen Universiteit zeggen dat de ziekte compleet te voorkomen is. Het staat vast dat bètacaroteen (de kleurstof die groenten geel, oranje of rood kleurt), vitamine A en luteïne (uit groene bladgroenten) het risico drastisch verminderen. Alleen moet iemand dat nog even aan de opticien vertellen.

Bron: Clin Optom, 2017; 9: 77-83
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws