13-06-2018

Worden medicijnen in de toekomst beoordeeld met real-world data?

Uit promotie-onderzoek van farmaceutisch onderzoeker Amr Makady, aan de Universiteit van Utrecht, blijkt dat zowel ervaringen van patiënten als gegevens afkomstig uit dagelijkse klinische praktijk meer invloed moeten krijgen om geneesmiddelen al dan niet te vergoeden.

Op dit moment wordt er nog gekeken naar de resultaten die afkomstig zijn van health technology assessments (HTA). Dit kunnen gerandomiseerde klinische studies zijn, waar bepaalde groepen mensen voor worden geselecteerd en er volgens protocollen wordt gehandeld. Echter is het voor een goed beeld ook van belang om te kijken naar de ervaringen van gebruikers, ook wel real-world data genoemd.

Ervaringen via social media

Via diverse kanalen kan de informatie van patiënten zelf verzameld worden. Zo delen patiënten regelmatig hun ervaringen op social media maar ook via patiëntregistraties. Makady, die werkzaam is bij Zorginstituut Nederland, geeft aan dat via bijvoorbeeld een patiëntforum kan blijken dat een medicijn in de praktijk minder goed zijn werk doet dan uit eerder onderzoek naar voren kwam. Ook kunnen vervelende bijwerkingen opgespoord worden, die soms voor lief worden genomen.

Real-world data

Zorginstituut Nederland probeert in te schatten wat de kosteneffectiviteit van geneesmiddelen is over een langere periode. Op dit moment worden de conclusies op klinische studies gebaseerd, welke een inzicht geven voor maar een korte periode. Het proefschrift beschrijft dan ook of conclusies ook getrokken kunnen en mogen worden uit actuele data, ook wel real-world data genoemd, voor HTA en besluitvorming. Uit deze data kan namelijk veel relevante informatie komen en het kan mogelijk net zulke betrouwbare inzichten geven.

De consequenties

Voor het zo ver is, is het wel van belang dat alle partijen het er over eens zijn met wat real-world data precies inhoudt. Daarnaast dient gekeken te worden naar de manier waarop data wordt geanalyseerd én geïnterpreteerd. Ook komt er een stukje privacy bij kijken. Vervolgens kan er gekeken worden naar wat er gebeurt met de resultaten. Zo kan het voor komen dat een medicijn toch minder zijn werk doet dan in eerste instantie werd gedacht. Het is dan de vraag of Zorginstituut Nederland haar vergoedingsadvies zal wijzigen, met als gevolg dat zorgverzekeraars het betreffende medicijn niet langer hoeven te financieren.

Bron: Universiteit Utrecht

Uit dezelfde categorie

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...